Kauza Wirecard: německé úřady podcenily dohled, zjistil unijní regulátor

Centrála německé platební společnosti Wirecard

Centrála německé platební společnosti Wirecard Zdroj: Reuters

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) zjistil nedostatky v dozoru německých regulátorů nad finanční společností Wirecard. Ta letos v důsledku rozsáhlého účetního skandálu vyhlásila insolvenci. 

Společnost Wirecard v červnu vyhlásila insolvenci, když se ukázalo, že jí chybí asi 1,9 miliardy eur (zhruba 50 miliard korun), které vykazovala ve svém účetnictví. Německá prokuratura následně zadržela některé bývalé vedoucí pracovníky podniku, včetně předsedy představenstva Markuse Brauna, a to kvůli podezřením z organizovaného podvodu, zpronevěry, falšování účetnictví a manipulace s akciovým trhem. Německé úřady získaly svědectví, podle něhož si vedení firmy podvodně vypůjčilo 3,2 miliardy eur. Obvinění jakékoliv pochybení popírají.

V souvislosti se skandálem se objevila kritika, že německé úřady ignorovaly řadu varovných signálů ohledně hospodaření firmy. Evropská komise v červenci pověřila orgán ESMA, aby postup německých regulátorů prověřil. Úřad nyní ve zprávě o výsledcích prověrky uvedl, že zjistil řadu nedostatků, které souvisely mimo jiné s efektivitou kontroly poskytování finančních informací a s nezávislostí německého úřadu pro finanční dozor BaFin.

„Kauza Wirecard opět zdůraznila, že vysoká kvalita poskytování finančních informací je nezbytná pro zachování důvěry investorů v kapitálové trhy,“ uvedl předseda ESMA Steven Maijoor.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřila se na zpracovávání plateb a na finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Pád firmy zasáhl i klienty v České republice.