Pomsta za dalajlamu? Čína zrušila schůzku s Ficem

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Anna Vackova, E15

Dalajlama
Prezidentský kandidát Andrej Kiska se setkal 10. března v Bratislavě s občany. Kiska se dlouhodobě v průzkumech preferencí umísťuje na druhé příčce za Robertem Ficem.
Summit 16+1: Do lotyšské Rigy přijel i čínský premiér
Kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska
Při závěrečném ceremoniálu na summitu 16+1 v Rize vystoupil i čínský premiér Li Kche-čching
12
Fotogalerie

Čína zrušila bilaterální jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem, které bylo naplánováno v sobotu před konáním summitu zemí střední a východní Evropy a Číny v Rize. S odvoláním na vyjádření slovenského úřadu vlády o tom informovala slovenská média.

Důvody zrušení schůzky slovenská strana oficiálně nekomentovala. Z vyjádření Fica vyplývá, že za rozhodnutím Pekingu by mohla být schůzka slovenského prezidenta Andreje Kisky s dalajlamou během jeho říjnové návštěvy Slovenska.

Fico, který už dříve kritizoval Kisku za setkání s dalajlamou, v reakci na dotazy ohledně důvodů zrušení jednání s čínskou stranou řekl, že nechce konflikt s prezidentem.

"Mrzí mě, že místo toho, abychom dnes dávali energii do dalších projektů, musíme napravovat škody, které byly napáchány," řekl Fico, jenž se vyslovil za rozvoj vztahů Slovenska s Čínou. Uvedl také, že v poslední době byly zrušeny dvě hospodářské mise, které mohly znamenat navázání kontaktů s čínskými podnikateli. Před dvěma týdny Fico zase poukázal na nejmenovaného čínského investora, který přestal se slovenskou stranou komunikovat.

Čínské ministerstvo zahraničí již dříve v reakci na setkání tibetského duchovního vůdce s hlavou slovenského státu pohrozilo blíže neupřesněnou odvetnou reakcí. Peking pokládá dalajlamu za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

"Navzdory tomu, že bilaterální setkání s Čínou nebylo, našli jsme si k sobě cestu. Pozval jsem osobně čínského premiéra na návštěvu Slovenska," řekl Fico.

Český premiér Bohuslav Sobotka, který se v Rize s čínským premiérem Li Kche-čchiangem v sobotu večer sešel, nechtěl celou záležitost komentovat. "My jsme o tom s Robertem Ficem neměli možnost dnes mluvit, takže já to nechci komentovat, protoze neznám všechny okolnosti, které tuto věc doprovázely," řekl Sobotka v sobotu v Rize českým novinářům.

V ČR vyvolala debatu o vztazích s Čínou nedávná schůzka ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou. Prezident, premiér a předsedové parlamentních komor po něm vydali prohlášení, ve kterém se od jeho postupu distancovali. Ministr zemědělství Marian Jurečka tento týden oznámil, že neodjede na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili plánovaná jednání. Důvody mu čínská strana nesdělila.