Čínská velvyslankyně nedokázala vysvětlit, proč Peking zrušil Jurečkovu cestu, řekl Tlapa

Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching

Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching Zdroj: ČTK

Tlapa působil na MPO v pozici náměstka posledních osm let, předtím řadu let řídil agenturu CzechTrade.
Marian Jurečka
Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili 13. prosince spolu s dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy.
Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka
9
Fotogalerie

Ambasadorka Ma Kche-čching na dnešní schůzce s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou nedokázala vysvětlit zrušení cesty ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny. Tlapa po setkání novinářům řekl, že velvyslankyně důvody zřejmě ani sama nezná. Doplnil, že se bude hledat nový termín návštěvy, její časový horizont zatím není jasný, bude záležet na možnostech Jurečky.

"Ptali jsme se po důvodech zrušení cesty pana ministra Jurečky. Paní velvyslankyně sdělila, že ty důvody neumí vysvětlit, nemá informace z ministerstva zahraničí," řekl Tlapa. Zdůraznil, že se pracuje na novém plánu Jurečkovy cesty. "Je to důležitý prvek ve strategickém partnerství a myslíme si, že by se tento závazný dokument měl plnit," řekl.

Zrušení Jurečkovy cesty dnes kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je to problém pro česko-čínské vztahy. "V uplynulých letech jsme udělali hodně proto, abychom podpořili export české zemědělské produkce, českých potravin do Číny a určitě by nebylo dobře, kdyby se tato komunikace a připravené plány teď narušily. Budeme mít zájem na tom, aby nedocházelo k těmto krokům ze strany Číny, aby i Čína respektovala strategické partnerství," řekl Sobotka novinářům před odletem na návštěvu Švédska.

Zrušení cesty dávají čeští politici do souvislosti s podporou, kterou Jurečka dal svému stranickému kolegovi Danielu Hermanovi potom, co byl ministr kultury kritizován za setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Jurečka měl koncem týdne v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. Do Číny ale nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili.

Peking považuje dalajlamu za separatistu, který usiluje o odtržení Tibetu od Číny, a setkání zahraničních politiků s nositelem Nobelovy ceny za mír pravidelně kritizuje.

Tlapa dnes o dalajlamovi s velvyslankyní mluvil, podle něj ale nepadlo v rozhovoru nic nového. "Čínská strana velmi citlivě vnímá návštěvy dalajlamy a odlišuje, jestli to je návštěva oficiální a kdy neoficiální," řekl. Hermanovu schůzku s tibetským duchovním Peking podle něj vnímal jako oficiální i kvůli tomu, že se jí účastnili zástupci Senátu a Sněmovny.

Tlapa s velvyslankyní dále jednal o přípravě setkání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s jeho čínským protějškem Li Kche-čchiangem o víkendu v Rize. Diskutovali také o rozvoji vzájemného obchodu, kdy Česko zdůraznilo své úsilí o narovnání obchodní bilance. V současnosti míří do Číny české vývozy za 29 miliard korun, opačným směrem je obrat obchodu téměř desetinásobný.