Pomsta za dalajlamu. Čínští ministři zrušili jednání s Jurečkou

Zrušení návštěvy ze strany čínských partnerů může souviset s tím, že se Jurečka postavil za ministra Daniela Hermana ohledně setkání s dalajlámou.

Zrušení návštěvy ze strany čínských partnerů může souviset s tím, že se Jurečka postavil za ministra Daniela Hermana ohledně setkání s dalajlámou. Zdroj: Blesk/Mária Rušinová

Ministr kultury Daniel Herman a další se setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlámou
Ministr kultury Daniel Herman a další se setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlámou
Ministr Herman neváhal vzít dalajlámu dokonce za ruku. Dostal ovšem za to od prezidenta vyhubováno.
Česká i asijská ochranka měla napilno.
Ministr zemědělství Marian Jurečka do Číny neodletí
9
Fotogalerie

 Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek neodjede na plánovanou návštěvu Čínské lidové republiky. Členové tamní vlády, se kterými měl jednat, podle něj schůzku zrušili. Jurečka patří k zastáncům svého spolustraníka a ministra kultury Daniela Hermana, který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Ministr zemědělství Jurečka měl v Číně jednat se svým čínským protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. 

"Cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informaci, že oba dva tito ministři ta setkání se mnou ruší," řekl Jurečka v pořadu Interview ČT24.

 "Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou," doplnil politik. Podle něj se schůzka připravovala několik týdnů dopředu.

Setkání s čínskými politiky se podle ministra připravovalo několik týdnů dopředu. Jurečka je přesvědčen, že zrušení schůzek je důsledkem událostí z posledních dnů, včetně setkání českého ministra kultury s dalajlamou. "Jak to bylo vysvětleno i našim kolegům na zastupitelském úřadě v Pekingu, tak si troufnu tvrdit, že jednoznačně ano," řekl televizi.

Jurečka se v minulých dnech zastával ministra kultury Hermana (rovněž KDU-ČSL), který se 18. října setkal na půdě svého úřadu s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hermana za to část českých ústavních činitelů kritizovala, protože schůzkou podle nich ohrozil česko-čínské vztahy. Prezident, předseda vlády a předsedové obou parlamentních komor kvůli tomu zveřejnili prohlášení, podle kterého setkání několika českých politiků s dalajlamou není výrazem změny oficiální politiky České republiky.