Porošenko: Na východě Ukrajiny byl první den bez mrtvých

ukrajinský prezident Petro Porošenko při návštěve Austrálie

ukrajinský prezident Petro Porošenko při návštěve Austrálie Zdroj: ctk/AP

Nynější křehké příměří na východě Ukrajiny mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty přineslo první den bez mrtvých či zraněných vojáků od začátku konfliktu. Oznámil to ukrajinský prezident Petro Porošenko. Představitel ukrajinského ministerstva vnitra ale před polednem oznámil, že u Mariupolu byli v noci zabiti dva příslušníci provládní Národní gardy a dva další byli zraněni.

Šéf státu, který končí třídenní návštěvu Austrálie, v této souvislosti poznamenal, že vše nasvědčuje tomu, že příměří platí. Klid zbraní vstoupil v platnost v úterý, které Porošenko navrhl jako „den klidu“. Boje skutečně ustaly a zastavení palby se ve značné míře dodržovalo i poté. Díky tomu obě strany ve čtvrtek oznámily, že začaly z frontové linie stahovat těžké zbraně.

Situace nic nemění na pomoci z Ruska:

„Dnes je prvních 24 hodin během sedmi měsíců…, kdy máme na Ukrajině skutečné příměří,“ uvedl Porošenko podle agentury AP při projevu v Lowyho ústavu pro mezinárodní politiku. „Neumíte si ani představit, jak důležité to pro mne je. Toto je první noc, kdy nemám žádného ztraceného ani zraněného ukrajinského vojáka. Kdy nemáme žádného mrtvého ani zraněného civilistu,“ dodal.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko podle listu Ukrajinska pravda ale před polednem na Facebooku napsal, že v noci na dnešek byli při porušení příměří zabiti dva gardisté a další dva vážně zraněni. Stalo se to v obci Pavlopil asi 25 kilometrů od Mariupolu, kam se prý neúspěšně pokusili proniknout povstalci.

Křehké příměří

Porošenko vyzval k úternímu klidu ve snaze oživit příměří, které Kyjev a povstalci dojednali v září v Minsku, ale které bylo porušováno, z čehož se strany vzájemně obviňovaly. Dnes nicméně upozornil, že je ještě příliš brzy označit nejnovější dohodu o zastavení palby a o stažení těžkých zbraní za vítězství.

„Toto je jen 24 hodin, všechno je tak křehké,“ řekl. „Ale modlím se, abychom v tomto procesu pokračovali. A pokud budeme jednotní, bezpochyby zvítězíme. Ne vojenskými prostředky, nýbrž zahájením politického dialogu přineseme mír, přineseme stabilitu mé zemi, kontinentu a celému světu,“ zdůraznil podle AP Porošenko.

Rada bezpečnosti OSN podle Porošenka není efektivní

Prezident ale ve svém proslovu také vyzval mezinárodní společenství k rozhodnému postoji vůči „agresorovi“, tedy vůči Rusku. „Není to jen otázka regionální bezpečnosti Ukrajiny, jde o globální bezpečnost,“ konstatoval. Ruská agrese proti Ukrajině ukazuje, že systém založený na Radě bezpečnosti OSN není efektivní, prohlásil Porošenko.

Trvající výrazně klidnější situaci na východě Ukrajiny potvrzují zprávy z dnešního rána. Tiskové středisko ukrajinské vládní protipovstalecké operace uvedlo, že rebelové za uplynulých 24 hodin porušili klid zbraní šestkrát, vesměs během noci. Šlo prý o provokativní střelbu z pěchotních zbraní, mimo jiné i v oblasti doněckého letiště, o něž obě strany v předchozích měsících sváděly intenzivní boje.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk na Facebooku napsal, že povstalci dál využívají příměří k přesunům jednotek a výzbroje. Na severu Doněcka byla podle něj zaznamenána skupina „rusko-teroristických“ sil, která se předtím účastnila bojů o letiště a o obec Avdijivka. K dispozici má prý 20 obrněných vozidel, 30 děl a také více minometů.