Ruské konvoje budou na východ Ukrajiny jezdit dál, na cestě je už devátý

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014) Zdroj: CTK

Na míře ruské humanitární pomoci nynější křehké příměří na Ukrajině nic nemění. Rusko mezitím poslalo na Ukrajinu celkově devátý konvoj s pomocí. Podle náměstka ministra pro mimořádné situace Vladimira Stěpanova by do konce roku měl být vypraven ještě jeden konvoj.

Rusko oznámilo, že poslalo na povstalecký Donbas na východní Ukrajině další kolonu nákladních aut s humanitární pomocí, jejíž kontroly se údajně zúčastnili ukrajinští pohraničníci a celníci. Kyjev tvrdí, že jeho zástupci se prověřování těchto konvojů v minulosti nezúčastnili, a opakovaně obviňuje Moskvu, že touto cestou posílá proruským separatistům zbraně a vojáky. Nejnovější zásilku ukrajinští představitelé zatím nekomentovali.

Čtěte vyjádření Petra Porošenka k aktuální situaci:

Rusko-ukrajinské hranice přejelo 130 vozidel s celkem 1200 tunami nákladu. Jde prý především o jídlo, ale také o „zařízení a materiál pro zajištění činnosti sociálně důležitých objektů“.

Podobně jako v předchozích případech se kolona rozdělila na dvě části: jedna míří do Doněcké oblasti a druhá do Luhanské. Do Doněcka jede 50 aut se 400 tunami nákladu a do Luhanska 80 vozů s 800 tunami.

Jde již o devátý konvoj poslaný z Ruska na východ Ukrajiny. Předchozích osm takových výprav dopravilo od poloviny srpna celkem 10 700 tun nákladu.