Portugalští socialisté si ve volbách polepšili, ropa zažívá nejlepší leden za dekády

Portugalský socialistický premiér António Costa se raduje z volebního vítězství.

Portugalský socialistický premiér António Costa se raduje z volebního vítězství. Zdroj: Profimedia, E15

Portugalský socialistický premiér António Costa se raduje z volebního vítězství.
Severní Korea provedla největší raketový test od roku 2017.
Na producenty luxusního zboží dopadají rostoucí ceny materiálů. Obchod značky Hublot
Ropa zdražuje na pozadí napětí na Ukrajině.
Ropa zdražuje na pozadí napětí na Ukrajině.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Portugalští socialisté budou mít v parlamentu absolutní většinu

Socialistický premiér António Costa zvítězil v předčasných portugalských volbách, jeho strana bude mít v zákonodárném sboru země absolutní většinu. Levostředová partaj měla po sečtení naprosté většiny volebních lístků zhruba 42 procent hlasů a z dosavadních 108 křesel posílí na 117 z celkových 230. Nebude tak závislá na radikální levici, jež předčasné volby vyvolala odmítnutím návrhu státního rozpočtu pro letošní rok.

„Bylo to vítězství pokory, důvěry a stability,“ prohlásil Costa, který stojí v čele vlády od roku 2015. Jeho hlavním úkolem bude oživení ekonomiky po pandemii s pomocí fondů Evropské unie. Strana mimo jiné plánuje zvýšení minimální mzdy a investice do zdravotnictví.

Pchongjang provedl velký raketový test

Severní Korea o víkendu provedla zřejmě největší raketovou zkoušku od roku 2017. Odpálila střelu středního doletu Hwasong-12, podle jihokorejského ministerstva obrany se vznesla do výšky zhruba 2000 kilometrů a uletěla kolem 800 kilometrů. Následně spadla do Japonského moře. Země poté zveřejnila fotografie z vesmíru, které byly údajně během testu pořízeny.

Šlo už o sedmou zkoušku tento měsíc, Japonsko a Jižní Korea ji odsoudily. Experti míní, že za současnou aktivitou může být řada důvodů, od praktických po snahu dostat Spojené státy k jednacímu stolu. Režim v KLDR na sebe rovněž může chtít upozornit v předvečer olympiády v sousední Číně.

Z trhů a burz

Nejlepší leden pro Brent za třicet let

Ropa zahájila týden růstem, v pondělí ráno šla nahoru zhruba o procento a blížila se k sedmiletým maximům. Brent se vyhoupl nad 91 dolarů za barel. „Obavy z globálního nedostatku dodávek spolu s pokračujícími geopolitickými riziky způsobily, že trh zahájil týden na silné úrovni,“ řekl Reuters Tošitaka Tazawa z Fujitomi Securities.

„Záležitost kolem Ruska a Ukrajiny je dnes ráno největším motorem ropy,“ řekl Bloombergu Suvro Sarkar z DBS Bank. Brent tak má nakročeno k nejlepšímu lednu za přinejmenším třicet let, podotkla agentura. Odborníci se domnívají, že surovina brzy může překročit hranici stovky dolarů.

Ceny materiálů zdraží luxusní hodinky

Švýcarský výrobce luxusních hodinek Hublot uvedl, že zřejmě od dubna či května zdraží o tři až čtyři procenta všechny své produkty. Důvodem je rostoucí cena materiálů jako zlato a diamanty, ale také oceli či titanu. „Téměř všichni naši dodavatelé zvyšují ceny,“ řekl Bloombergu šéf společnosti Ricardo Guadalupe.

Prodejci diamantů si podle něj účtují o deset až patnáct procent více. Ukazuje se, že inflace dopadá i na luxusní zboží. Kromě značky, jež prodává své produkty v průměrných cenových relacích kolem 21 tisíc dolarů, zdražují i mnohé další z tohoto segmentu.

Tweet dne

30. ledna 2022 - s láskou Bono&Edge

Irská hudební skupina U2 připomněla 50. výročí od takzvané Krvavé neděle, kdy v severoirském Londonderry britští vojáci postřelili během protestního pochodu téměř tři desítky lidí. Čtrnáct jich zemřelo, polovina byla nezletilých. Krveprolití, které zhoršilo situaci v Ulsteru, si o víkendu na irském ostrově připomněli nejen jejich pozůstalí. Média zdůrazňovala, že i v současnosti je klid v regionu křehký a postbrexitové spory ho mohou snadno narušit.

Stane se dnes

  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přijme šéfy obou komor českého parlamentu Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Miloše Vystrčila (ODS).
  • Německý statistický úřad zveřejní předběžné údaje o vývoji inflace za leden.
  • Americký prezident Joe Biden přijme v Bílém domě katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada Sáního, bude s ním řešit plynové dodávky.