Při záplavách v Japonsku zahynuli již dva lidé z dvou desítek pohřešovaných

Japonsko po několika dnech silných dešťů trápí záplavy a sesuvy půdy

Japonsko po několika dnech silných dešťů trápí záplavy a sesuvy půdy Zdroj: Reuters

Záplavy si zatím vyžádaly dvě oběti
Voda zničila kromě domů i několik mostů
Japonsko během globálního oteplování zaznamenává stále silnější srážky
4
Fotogalerie

Japonští záchranáři našli u města Atami jihozápadně od Tokia dvě mrtvá těla po sesuvu půdy, vyvolaném silnými dešti. Oznámila to japonská agentura Kjódó. Celkem se zde pohřešovaly dvě desítky lidí. Po nezvěstných pátrá několik záchranářských týmů.

Silné deště trápí Japonsko několik dnů. Dnes dopoledne místního času oznámily úřady prefektury Šizuoka, v níž leží přístavním město Atami, že se pohřešuje nejméně 19 lidí po sesuvu půdy. Voda ve městě zaplavila silnice a proud vody a bahna zničil několik domů.

Kritická je i situace v sousední prefektuře Kanagawa a také v prefektuře Čiba východně od Tokia. Voda zvedla také hladiny řek a zničila několik mostů. Jeden člověk se pohřešuje i v prefektuře Čiba.

Úřady podle agentury DPA vyzvaly 25 000 domácností, aby se uchýlily do bezpečí. Počasí také narušilo železniční dopravu, nakrátko byl přerušen i provoz rychlovlaků na trati mezi Tokiem a Ósakou. Meteorologové předpovídají silné deště ještě nejméně do nedělního rána.

Atami je malebné přímořské letovisko, ležící asi sto kilometrů jihozápadně od Tokia. Oblast zasažená sesuvem půdy zahrnuje horké prameny, obytné oblasti, nákupní ulice a slavnou svatyni, poznamenala agentura AP.

Japonsko během globálního oteplování zaznamenává stále silnější srážky, které také vedou k častým sesuvům půdy. V uplynulých deseti letech podle úřadů došlo v hornaté ostrovní zemi k téměř 1500 sesuvům půdy, což je téměř dvakrát více než v předchozích deseti letech, poznamenala agentura DPA.