Prodáno v pravý čas aneb 5 nejhodnotnějších exitů v Silicon Valley od počátku roku

Silicon Valley

Silicon Valley Zdroj: Profimedia.cz

Silicon Valley
Silicon Valley
Silicon Valley
4
Fotogalerie

Ještě před pár týdny se v oblasti zálivu v okolí San Franciska očekával silný a slibný rok, posléze se však nálada proměnila. Největší transakce se uskutečnily v lednu a v únoru. Březen poznamenala pandemie. A jelikož není jasné, jak dlouho a jak výrazně její dopady do světa technologických firem, start-upů a investorů hledajících další Google či Apple, promluví, ti, kteří prodali, prodali dobře. 

Úplně nejhodnotnější exit proběhl hned v lednu, kdy společnost Visa za 5,3 miliardy dolarů koupila sanfranciskou fintechovou platformu Paid. Na druhém místě se umístila akvizice od společnosti Alphabet (vlastník Googlu), která za 2,6 miliardy dolarů získala softwarovou firmu Looker Data Sciences z kalifornského Santa Cruz.

Dle dat zároveň v oblasti poklesla investiční aktivita takzvaného počátečního, respektive andělského investování. Ta je podle oborových analytiků na nejnižší úrovni od roku 2013. Dá se říci, že se pozornost investorů obrátila na jejich existující investice do firem s cílem zajistit, aby byly životaschopné a zvládly obstát ve zhoršených podmínkách, v nichž se ekonomika v důsledku pandemie nachází.

Mezi další transakce s atraktivní cenovkou pro prodávající patří zdravotnická One Medical provozující přes 70 klinik napříč Spojenými státy. Ta vstoupila na burzu Nasdaq pod kódovým jménem ONEM a získala 1,7 miliardy dolarů. Čtvrté místo zaujímá start-up zaměřený na bezpečnost IoT (internetu věcí) s izraelskými kořeny Armis. Ten byl odkoupen venture kapitálovým fondem Insight Partners a dalšími investory za 1,1 miliardy dolarů.

Pětici top transakcí v okolí Silicon Valley uzavírá softwarová firma poskytující ochranu proti kyberpodvodům Shape Security. Za miliardu dolarů ji získala společnost F5 Networks.