Zoom dal dobře vydělat nejbohatšímu muži Hongkongu nebo zakladateli Yahoo

Li Ka-shing

Li Ka-shing Zdroj: EdTech Stanford University School of Medicine

Zoom, komunikátor, ilustrační foto
Jak si poradit s videokonferencemi při práci z domova?
3
Fotogalerie

Li Ka-shing působí hlavně v nemovitostech nebo finančnictví. Na aktuální situaci kolem koronavirové pandemie vydělal tento nejbohatší člověk v Hongkongu díky včasné investici do technologie na vzdálenou komunikaci Zoom. Mezi další podílníky rychle se uchytnuvšího Zoomu je třeba také spoluzakladatel Yahoo, Jerry Yang.

Li Ka-shing, jenž je svými příznivci přezdíván „Superman“, patří mezi rané investory do kalifornské firmy Zoom Video Communications. Ano, právě té, která těží z aktuální potřeby lidí řešit věci on-line a pořádání videohovorů.

Asijský podnikatel v ní vlastní 8,6 procentní podíl, který se mu jen v průběhu tohoto roku zhodnotil o zhruba 80 procent s aktuální hodnotou tři miliard amerických dolarů. Jednalo se však o jediný nárůst z Liova portofila. To v souhrnu ztratilo 4,6 miliardy dolarů a nyní činí „jenom“ 25,7 miliardy dolarů. Mohou za to z velké části i protesty v Hong Kongu z uplynulé doby. 

Podnikatel, jemuž je 91 let, vlastní akcie Zoomu podle spisů přes tři investiční entity. Když vstupovala služba na burzu, měl jeho podíl hodnotu 850 milionů dolarů. Hodnota Zoomu se za tu dobu více než ztrojnásobila. 

Zoom se začal ve velké míře používat jak pro videokonference, tak například i pro rodinná sváteční setkání při jídle. Nedávno však lehce ztratil cenu v důsledku diskuzí ohledně bezpečnosti. Do platformy dříve investoval například spoluzakladatel Yahoo, Jerry Yang. Mezi významné akcionáře patří také David Bonderman’s family office nebo fond Wildcat Capital Management.