Prodeje nových automobilů v Evropě se v květnu propadly o 12,5 procenta

Prodeje nových automobilů v Evropě klesly už jedenáctý měsíc v řadě.

Prodeje nových automobilů v Evropě klesly už jedenáctý měsíc v řadě. Zdroj: e15.cz

Lídři největších ekonomik Evropské unie přijeli do Kyjeva. Podpořili udělení statutu kandidátské země EU pro Ukrajinu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron, italský premiér Mario Draghi a německý kancléř Olaf Scholz v ukrajinském městě Irpiň
Pohonné hmoty a základní potraviny v Maďarsku nesmějí zdražit nejméně do 1. října. Rozhodla o tom vláda premiéra Viktora Orbána.
Maďarský premiér Viktor Orbán se zastropováním cen snaží bojovat s vysokou inflací.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropští lídři podpořili status kandidátské země EU pro Ukrajinu

Političtí lídři Německa, Francie, Itálie a Rumunska se během své čtvrteční návštěvy Kyjeva shodli, že Ukrajina by měla rychle získat postavení kandidáta na členství v Evropské unii. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je Ukrajina připravena na tom pracovat. Francouzský prezident Emmanuel Macron dále uvedl, že Západ nebude tlačit na Ukrajinu, aby učinila ústupky při mírových jednáních s Ruskem. Vrcholní představitelé Francie a Německa také přislíbili Kyjevu další podporu. Macron včera přicestoval do Kyjeva společně s německým kancléřem Olafem Scholzem a italským premiérem Mariem Draghim zvláštním vlakem z Polska, aby vyjádřil Ukrajině solidaritu. Na místě se k trojici připojil ještě rumunský prezident Klaus Iohannis. 

Benzin a potraviny v Maďarsku nezdraží nejméně do října

Maďarsko s ohledem na rostoucí inflaci prodloužilo platnost stropu na ceny pohonných hmot a základních potravin do 1. října. Strop na úrokové sazby hypoték zůstane v platnosti až do konce letošního roku. Na svém facebookovém profilu o tom bez bližších podrobností informoval maďarský premiér Viktor Orbán. Růst spotřebitelských cen v zemích střední Evropy výrazně zrychlil po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Centrální banky v regionu proto začaly razantně utahovat měnovou politiku. Maďarská centrální banka na konci května zvýšila základní úrok o půl procentního bodu na 5,9 procenta. Zavedení cenových stropů je pilířem snah Orbánovy vlády chránit domácnosti před vyššími životními náklady.

Z trhů a burz 

Akcie na obou stranách Atlantiku výrazně zlevnily

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek prudce oslabily. Index Dow Jones se snížil o 2,42 procenta a poprvé od loňského ledna klesl pod hranici 30 tisíc bodů. Širší S&P 500 odepsal 3,25 procenta a technologický Nasdaq Composite se propadl o více než čtyři procenta. Výprodej včera zavládl také na burzách v západní Evropě, kde všechny hlavní benchmarky ztratily kolem tří procent. Investory ovlivnila například skutečnost, že centrální banky ve Švýcarsku a Velké Británii zvýšily úrokové sazby, nebo hrozba zastavení provozu ruského plynovodu Nord Stream 1. 

Tržby evropských automobilek se snížily jedenáctý měsíc v řadě

Počet nových aut prodaných v Evropě v květnu meziročně klesl o 12,5 procenta na 948 149 vozidel, oznámila ve čtvrtek Evropská asociace výrobců automobilů. Tržby evropských automobilek se tak snížily už jedenáctý měsíc za sebou. Nejvýrazněji byl zasažen německý koncern Volkswagen, jehož prodeje v květnu meziročně spadly více než o pětinu. Důvodem je přetrvávající vysoká inflace, která nutí spotřebitele šetřit, a také problémy v dodavatelských řetězcích. Ekonomové agentury Bloomberg odhadují, že situace na trhu by se mohla postupně zlepšit ve druhé polovině letošního roku.   

Tweet dne

 

Hlavní ekonom Mezinárodního finančnického institutu (IIF) Robin Brooks varuje před globální hospodářskou recesí.  

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní hodnocení připravenosti Ukrajiny na kandidaturu členství v Evropské unii.
  • Proběhne zasedání ministrů financí zemí Evropské unie. Mimo jiné budou rozhodovat o zavedení eura v Chorvatsku nebo o polském národním plánu obnovy. Mohli by také schválit podmínky zavedení celosvětové korporátní daně.
  • Spojené státy zveřejní data o vývoji průmyslové výroby v zemi za květen.