PROFIL: Bývalá mariňačka Penny Mordauntová opět bojuje o křeslo britské premiérky

Zkušená britská politička Penny Mordauntová by chtěla vystřídat Liz Trussovou v čele Spojeného království.

Zkušená britská politička Penny Mordauntová by chtěla vystřídat Liz Trussovou v čele Spojeného království. Zdroj: Reuters

Penny Mordauntová byla první ženou, která se stala britskou ministryní obrany.
Penny Mordauntová chce šéfovat Británii.
3
Fotogalerie

O vedení britské vlády a zároveň Konzervativní strany usiluje vedle Rishi Sunaka nebo Borise Johnsona také Penny Mordauntová, současná předsedkyně dolní sněmovny Spojeného království, která má také zkušenosti z armády. Její jméno možná není tolik mediálně známé jako v případě jejích soupeřů, mezi konzervativními poslanci se nicméně těší vysoké popularitě. Kdo vystřídá Liz Trussovou na pozici šéfky britské vlády, se dozvíme nejpozději 28. října.

Devětačtyřicetiletá Mordauntová má za sebou pozoruhodnou životní dráhu. Narodila se v Torbay v jihozápadní Anglii. Její otec byl britský výsadkář. Také Penny prošla službou u vojenského námořnictva. Vedle toho vystřídala i celou řadu jiných nevšedních profesí. Byla například asistentkou kouzelníka nebo dobrovolnicí v rumunských sirotčincích a vystudovala filozofii na univerzitě v Readingu. V letech 2000 a 2004 pracovala ve Spojených státech pro prezidentskou kampaň George W. Bushe. 

Carrie Johnson – Kdo je třetí manželka Borise Johnsona?

Video placeholde
• Videohub

Přestože se v politice pohybuje již od devadesátých let minulého století, její kariéra nabrala výrazný vzestup až v posledních letech, kdy se protlačila na klíčové posty. V roce 2019 se stala historicky první ženou, která zastávala úřad britské ministryně obrany. Později řídila ministerstvo obchodu. Od letošního září je šéfkou dolní sněmovny. Okamžitě po Johnsonově rezignaci bylo její jméno zmiňováno mezi těmi, kdo by mohli odcházejícího premiéra nahradit, a vysoké šance má i teď po demisi Trussové.   

Mordauntová se v politice profiluje především jako velká vlastenka. Přesvědčila Johnsona, aby kvůli špatné ekonomické situaci země snížil rozpočet na humanitární pomoc v zahraničí. Dlouhodobě obhajuje brexit, tedy vystoupení Spojeného království z Evropské unie. 

Není příliš jasné, jaký by zaujala přístup k válečnému konfliktu na Ukrajině, nicméně dříve prohlásila, že „Rusko musí tuto válku prohrát“. Politička také uvedla, že by prosazovala ostřejší postup vůči Číně.

Kontroverze budí v Británii snad jenom její postoj k LGBT komunitě. Mordauntová se hlasitě zastává transsexuálních osob a podle některých zdrojů podporovala prosazení rozporuplného zákona, jenž by výrazně zjednodušil proces změny pohlaví. Na druhé straně by přinesl komplikace při zachování oddělených veřejných prostor pro muže a ženy. Politička toto tvrzení označila za pomluvy.