Propagoval brexit, nyní ve vládě končí. Britský ministr zahraničí Johnson rezignoval

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: Profimedia

Britský ministr zahraničí Boris Johnson podává demisi kvůli neshodám ve vládě kolem plánu odchodu země z Evropské unie, který představila minulý týden premiérka Theresa Mayová. Informoval o tom v pondělí úřad premiérky. Mayová zároveň svou linii odpoledne obhajovala před poslanci Dolní sněmovny.

Johnson, který je důsledným zastáncem odchodu Británie ze společenství, tak následuje ministra pro brexit Davida Davise a Davisova prvního náměstka Stevea Bakera. Všichni jsou stoupenci takzvaného tvrdého odchodu z EU, tedy bez výrazných kompromisů s Bruselem. 

"Dnes odpoledne přijala premiérka rezignaci ministra zahraničí Borisa Johnsona. Jeho nástupce bude brzy oznámen. Předsedkyně vlády Borisovi děkuje za jeho práci," uvedl úřad Mayové v prohlášení. 

Britská média začala spekulovat, že se rozhořívá boj o vedení Konzervativní strany. Jestliže Davisova demise ještě nepředstavovala okamžité ohrožení premiérky Mayové, pak zastánci tvrdé brexitové linie získávají v odstupujícím Johnsonovi alternativního předáka, napsal na webu list The Guardian.

Podle deníku jde možná o poslední Johnsonovu šanci dosáhnout na vysněné premiérské křeslo. Jeho boj bude ale prý těžký, protože méně než polovina konzervativních poslanců podporuje odchod z EU a ještě méně jich je pro jeho "tvrdou" formu. 

Podle webu týdeníku The Spectator Johnson zřejmě nyní soudí, že žádná dohoda s Bruselem o brexitu je přijatelnější řešení, než kompromis navržený Mayovou. Otázkou podle listu ovšem je, kolik poslanců se na jeho stranu v jeho názoru připojí. 

Podle nepotvrzených zdrojů se už intenzivně hledá Johnsonův nástupce. První jméno, které v této souvislosti v mediálních kruzích padlo, je ministr životního prostředí Michael Gove, který byl svého času spolu s Johnsonem jedním z hlavních představitelů kampaně za vystoupení Británie z Evropské unie. Také soupeřil s Johnsonem o premiérské křeslo po referendu o brexitu, do něhož se nakonec dostala Mayová.