Mayová zklamala zastánce tvrdého brexitu. Její plány patrně narazí i v Bruselu

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová čelí kritice kvůli svým návrhům strategie brexitu. Zastánci tvrdé linie tvrdí, že z království učiní vazalský stát Evropské unie. Nadšení patrně její plány nesklidí ani v Bruselu.

Britská vláda uplynulý týden navrhla vznik zóny volného obchodu s EU pro průmyslové a zemědělské výrobky. Předpokládá, že by se země víceméně řídila unijními pravidly, ale její parlament by měl v otázce obchodní politiky poslední slovo. V oblasti služeb by království mělo mít volnější ruce.

Mayová zároveň počítá s ukončením volného pohybu osob, aby země mohla kontrolovat hranice a regulovat imigraci. Občané EU by však měli mít nadále možnost do Británie cestovat, získat v ní práci či tam studovat. Království by podle plánu už nemělo podléhat jurisdikci Soudního dvora EU, i když by mu zůstala jakási role vykladače společných pravidel.

Mayová věří, že předestřela kompromis, který bude dobrý pro Británii i společenství a přijmou ho jak zastánci takzvaného tvrdého brexitu, tak příznivci silnějších vazeb země s EU. Návrh, jež v rozděleném kabinetu prosazovala těžce, ale od propagátorů odchodu chválu nesklízí.

„Tvrdí, že je horší, než kdyby nedošlo k žádné dohodě. Je to jako s vejci. Pokud jsou uvařená příliš naměkko, nejsou uvařená vůbec,“ varoval konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg. Spekuluje se i tom, že dny Mayové v čele strany jsou sečteny. Smíšené reakce přicházejí z prostředí byznysu. Konfederace britského průmyslu (CBI) návrh označila za dobrý start. Podle některých podnikatelů ale zatíží britské firmy zbytečnými náklady a byrokracií.

Očekává se také, že plán Mayové nevzbudí příliš nadšení ani v Bruselu. Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier uvedl, že nejdřív je třeba posoudit, zda je funkční a realistický. Britská média však s odkazem na neoficiální zdroje naznačovala, že EU pohlíží na návrh jako na další pokus o „vyzobávání třešní z dortu“.

Brusel považuje čtyři základní svobody týkající se jednotného trhu za nedělitelné a nedá se předpokládat, že by hodlal ustoupit. „Upřímně řečeno, tohle pro EU zřejmě nebude dost dobré,“ řekl deníku The Guardian nejmenovaný unijní diplomat. Londýn však počítá i s variantou, že se s Bruselem neshodne. Vláda zároveň s plánem odsouhlasila i uspíšení příprav na scénář žádné dohody. Země by každopádně měla z EU vystoupit 29. března příštího roku.