Proti protekcionismu a rušení regulace finančnictví. EU se shodla na společném postoji

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky
Donald Trump
Donald Trump
4
Fotogalerie

Ministři financí EU budou na schůzce finančních činitelů G20 prosazovat odmítnutí obchodního protekcionismu a zachování zpřísněné regulace finančního sektoru, zavedené po krizi roku 2008. Vyplývá to podle agentury Reuters z dokumentu, který ministři vypracovali jako společnou pozici pro evropské delegace na finanční schůzce G20 na konci týdne v Německu.

"Potvrzujeme naše odhodlání udržet otevřenou globální ekonomiku, odolávat protekcionismu a udržet v chodu globální hospodářskou spolupráci," uvádí se v dokumentu, který získala agentura. Stanovisko je zjevně namířeno proti postoji nové vlády Donalda Trumpa v USA a ochranářským tendencím, které prosazuje.

Raný návrh závěrečného komuniké z nadcházející schůzky z minulého týdne naznačoval, že světoví finanční lídři přeruší dlouhou tradici a nebudou už výslovně odmítat protekcionismus. V návrhu se hovoří pouze o odhodlání zachovat otevřený a spravedlivý mezinárodní obchodní systém.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank 20 největších ekonomik světa budou jednat o globálních hospodářských problémech 17. a 18. března v německém Baden-Badenu. Bude to první setkání G20 od Trumpova zvolení prezidentem a návrh komuniké podle diplomatů zohledňuje právě tuto změnu. Návrh ale může ještě projít po diskusích značnými změnami, uvedli činitelé.

Ministři financí EU se rovněž staví proti zmírňování finanční regulace, které plánuje Trumpova vláda. "Je nezbytné zabránit zvrácení finanční regulace," uvádí dokument a za "zásadně důležitou" označuje "mezinárodní koordinaci a pokračující účast všech členů G20 na mezinárodních fórech o finanční regulaci".

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v únoru řekl, že USA mají plné právo redefinovat svůj národní zájem. Evropa má však právo zdůraznit, že mezinárodní spolupráce v regulaci finančního sektoru je v zájmu všech, řekl Dombrovskis.

Nejmenovaný německý činitel dnes Reuters řekl, že finanční činitelé budou na schůzce G20 debatovat i o plánech USA na reformu svého daňového systému a zejména o takových krocích, které by zvýhodnily americký vývoz proti dovozu. Podle něj německé předsednictví G20 čeká "konstruktivní diskuse", z nichž vzejde "solidní shoda".

Video placeholde
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky • YouTube.com