Banky díky Trumpovi čekají lepší časy. Kvůli deregulaci si mohou přijít na velké peníze

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky
Goldman Sachs
Centrála Goldman Sachs v New Yorku,
Wall Street
Wall Street
6
Fotogalerie

Změny v regulacích amerického bankovního sektoru by mohly vést k nečekaným finančním příjmům bankovních institucí. Přebytek kapitálu by v nejlepším případě mohl dosáhnout výše až 218 miliard dolarů, uvádí analýza společnosti Goldman Sachs.

Chystané změny týkající se bankovního sektoru povedou nejspíše ke kumulaci přebytečného kapitálu bank, což je dobrá zpráva také pro investory. Náhle uvolněné finance by mohly zamířit k akcionářům nebo být reinvestovány, uvádí se v reportu, který společnost sestavila pro své klienty.

Absolutně nejrůžovější scénář v podání Goldman Sachs, který předpokládá z pohledu bank nejvýhodnější variantu změn, počítá v průměru s 45 procentním navýšením dividend během roku 2018. K tomu je potřeba přičíst také očekávaný 28 procentní nárůst příjmů bankovních společností, jak zpráva uvádí.

„Vzhledem k významnému posílení kapitálu, likvidity, reportingu a zátěžových testů, lze tvrdit, že již existuje dostatečná kontrola, zajišťující, že banky nebudou moci podstupovat zbytečné riziko při svých operacích na volném trhu“, tvrdí analýza. Stejně jako mnoho dalších odborníků, Goldman Sachs nepředpokládá, že by Dodd-Frankův zákon z roku 2011, který měl za úkol předejít opakování finanční krize, mohl být zrušen v plném rozsahu.

Čeho konkrétně se tedy budou reálné změny týkat, zatím Bílý dům neobjasnil, Goldman Sachs však věří, že půjde zejména o zmírnění požadavků na zátěžové testy, návrat k původnímu způsobu počítání rizikových aktiv a sladění požadavků Federálního rezervního systému s požadavky jiných institucí jako například Rady pro finanční stabilitu.

Donald Trump již dříve avizoval, že omezení bankovních regulací bude v případě zvolení do funkce jednou z klíčových priorit jeho kabinetu. Trumpovi jde zejména o postupné zvyšování objemu poskytnutých bankovních půjček. Od roku 2010 se sice množství poskytnutých bankovních úvěrů navýšilo o 38 procent a komerčních a průmyslových půjček o 36 procent, takové tempo je však podle Trumpa stále příliš pomalé. Přístup podniků k úvěrům je podle něj problematický.

V pokrizovém období se banky staly jednoduchým politickým cílem, zmírňování omezení a částečný návrat k předkrizovému uvolněnějšímu přístupu si však vyžádá seriózní debaty o tom, zda jsou banky dostatečně vyzbrojeny proti možným finančním krizím a zda jsou na změnu pravidel skutečně dobře připraveny.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Video placeholde
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky • YouTube.com