Průzkum: Merkelová migrační krizi nezvládá, myslí si 52 procent Němců

Angela Merkelová při návštěvě uprchlického centra v Heidenau

Angela Merkelová při návštěvě uprchlického centra v Heidenau Zdroj: CTK

Většina Němců je přesvědčena, že kancléřka Angela Merkelová postupuje špatně při řešení uprchlické krize. Ukázal to aktuální průzkum televize ZDF Politbarometer. Více než kancléřce důvěřují Němci v dané věci ministru vnitra Thomasi de Maiziérovi. Jeho úřad tento týden bez vědomí Merkelové rozhodl, že Německo znovu začne uplatňovat takzvaný dublinský systém umožňující vracet běžence do zemí, kde poprvé vstoupili na území Evropské unie.

Podle průzkumu se 52 procent Němců domnívá, že Merkelová neřeší uprchlickou krizi správně. Za kancléřku se postavilo jen 43 procent dotázaných. Merkelová dlouhodobě zastává názor, že Německo má humanitární povinnost postarat se o běžence, a vyjadřuje přesvědčení, že země příchod uprchlíků dokáže zvládnout.

Postup de Maiziéra v uprchlické krizi hodnotí pozitivně 45 procent Němců, kritizuje ho 42 procent. Pro ministra je to velký nárůst popularity od září, kdy se za něj stavěla jen třetina dotázaných.

De Maiziére v posledních týdnech prosazuje opatření k omezení počtu přicházejících běženců. Navrhoval omezení programu slučování rodin přistěhovalců a nařídil Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) návrat k dublinskému systému.

Za toto rozhodnutí konzervativního ministra kritizovala opozice i koaliční partneři ze sociální demokracie (SPD), podle nichž de Maiziére pouze vnáší chaos do azylového řízení a vracení běženců bude téměř nemožné uskutečnit.

Průzkum také ukázal, že Němci jsou rozděleni napůl v pohledu na to, zda se Německo dokáže vypořádat s uprchlickou krizí. Čtyři pětiny dotázaných nicméně podporují to, aby země poskytovala azyl běžencům ze Sýrie. Dvě třetiny Němců také schvalují, aby se za lidmi, kteří v zemi získají azyl, mohli přistěhovat rodinní příslušníci.