Projev lidskosti vůči uprchlíkům může Merkelovou stát kariéru

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Zatímco pro extremisty je téma imigrace výtahem na výsluní, pro seriózní politiky odmítající čirý populismus se stalo tvrdou zatěžkávací zkouškou. Zahýbalo i zdánlivě neotřesitelnou pozicí německé kancléřky Angely Merkelové, které se podle mnohých Němců situace vymkla z rukou.

Komentátoři se začínají ptát, zda může důsledky své otevřené politiky vůči syrským běžencům ustát. „Konec éry Merkelové je na dohled,“ je přesvědčen komentátor The Financial Times. Berlín aktuálně očekává, že se počet žádostí o azyl letos vyšplhá na milion. Se stoupajícím počtem příchozích ztrácí body jak předsedkyně vlády, tak celá Křesťansko-demokratická unie (CDU). Práci kancléřky nyní schvaluje 49 procent lidí, v dubnu to přitom bylo 75 procent a ještě v září 63.

Nejde však jen o propad preferencí, strana se začíná potýkat i s výhrůžkami. Šéfka kanceláře CDU v Leverkusenu Marion Hölskenová vylíčila listu Handelsblatt, že nedávno dostala obálku s bílým práškem. Její odesilatelé psali, že už nikdy Merkelovou volit nebudou. Policie zjistila, že šlo o kukuřičný škrob, dopis přesto zasel strach. „Napsali také, že chtějí zapálit pár domů pro uprchlíky nebo nějakou naši konferenci, pokud se věci nezmění,“ podotkla Hölskenová.

Prosincový sjezd strany, kterému bude otázka imigrantů dominovat, se uskuteční za zvýšených bezpečnostních opatření.
Kongres také naplno ukáže, nakolik vůči kancléřce sílí opozice uvnitř strany. „Merkelová se stále může spoléhat na velký počet příznivců. Ale s každým dnem, kdy tisíce uprchlíků přicházejí do Německa, je tato podpora stále více nahlodávaná,“ podotýká Der Spiegel.

Průzkumy oblíbenosti Angely Merkelové a Horsta SeehoferaPrůzkumy oblíbenosti Angely Merkelové a Horsta Seehofera | E15

Ještě větší problémy než se spolustraníky má Merkelová se sesterskou bavorskou Křesťansko-sociální unií (CSU), jejíž šéf Horst Seehofer bombarduje šéfku kabinetu v Berlíně ultimáty a hrozil mimo jiné stažením ministrů z vlády. Kancléřka je zároveň pod tlakem i z druhé strany, koaliční sociální demokraté jsou proti oklešťování práv uprchlíků.

Krize mezi vládními partnery byla minulý týden prozatím zažehnána dohodou o vytvoření speciálních registračních zařízení.
Merkelová sklízí kritiku i v zahraničí, podle mnohých názorů v podstatě pozvala uprchlíky do Evropy. Její postavení zhoršují také komplikovaná jednání o tématu na unijní úrovni. Obyvatelé některých zemí mají pocit, že si zaslouží víc solidarity, v dalších lidem vadí kvóty a kolektivně jsou všichni přesvědčeni, že EU nedělá dost.