První citelná sankce? Německo zastavilo vývoz zbraní do Ruska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Německo kvůli situaci na Ukrajině přestane vyvážet své zbrojařské výrobky do Ruska. Aktuálně zablokovalo zakázky v hodnotě více než pěti milionů eur (asi 137 milionů korun), zároveň ale hodlá znovu přezkoumat již udělená vývozní povolení v hodnotě desítek milionů eur.

„S ohledem na současnou politickou situaci nebudeme udělovat žádná povolení na vývoz vojenského materiálu do Ruska,“ uvedlo německé ministerstvo hospodářství. O rozhodnutí informoval list Süddeutsche Zeitung.

Úřady údajně zastavily už téměř 70 správních řízení vedoucích k udělení vývozního povolení. U žádného z nich se však prý nejednalo o vývoz bojových zbraní jako raket či tanků, šlo o „jiný vojenský materiál“. Jaký konkrétně, Němci neuvedli.

Podle Süddeutsche Zeitung chce vláda zároveň prověřit již udělená povolení. „V kritických případech vývozu zabráníme,“ uvedl zdroj ministerstva. Už v březnu pozastavil ministr hospodářství Sigmar Gabriel firmě Rheinmetall povolení vyvézt do Ruska bojový simulátor v hodnotě 120 milionů eur (cca 3,3 miliardy korun).

Německo vyvezlo do Ruska arzenál za 40 milionů
Německo v poslední době čelí kritice za dodávky zbraní Rusku v minulosti. V roce 2012 na východ vyvezlo pušky, pistole, ale i nákladní a obrněná vozidla za více než 40 milionů eur. Celkově šlo o 450 vývozních povolení.

Česká republika žádná omezení nezavádí

Česká republika žádná omezení na vývoz vojenského materiálu do Ruska nezavedla. Do země tak putuje munice, střelivo, letecké motory a také lovecké zbraně, jak tvrdí Asociace obranného průmyslu. „V roce 2012 dosáhl export zbraní do Ruska výše 120 milionů korun,“ upřesnil už před časem prezident asociace Jiří Hynek.

Důležitější je ale podle Česko import, na kterém jsme závislí. Z Ruska Česko dováží například náhradní díly na vojenské vrtulníky, které společnost LOM Praha opravuje pro českou armádu i pro zahraniční partnery. Firma se uchází i o zakázku na opravu ruských vrtulníků pro americkou armádu, jejíž piloty v Česku trénuje.

Vývoz zbraní z EU do Ruska
Celá EU mezi lety 2007 a 2011 vyvezla do Ruska zbraně za celkem 900 miliónů eur (24,7 miliardy korun). Vyplývá to ze studie, kterou si nechali zpracovat zelení v Evropském parlamentu.