Putin se Trumpovi volat nechystá. Sliboval boj proti terorismu a dopadlo to opačně, zní z Kremlu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Vladimir Putin
Ruská stíhačka Su-30
Ruská stíhačka Su-34
Ruská stíhačka Suchoj Su-30
Donald Trump
8
Fotogalerie

Telefonický rozhovor prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa kvůli americkému úderu v Sýrii se zatím neplánuje, uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Kreml podle něj lituje, že Trump před volbami sliboval boj proti terorismu, ale "dopadlo to přesně naopak", když nálet prospěl teroristům. Americký útok podle mluvčího také výrazně zvýšil riziko incidentů mezi ruskými a americkými letouny.

Po americkém náletu Rusko oznámilo, že pozastavuje platnost ujednání s Američany ohledně zabránění incidentům při letech nad Sýrií. Podle Kremlu Moskva nezavře komunikační kanál s USA, ale skončí s výměnou informací.

Putin podle svého mluvčího uspořádá ještě dnes poradu se členy své bezpečnostní rady. Jedině prezident může rozhodnout o zvýšení počtu ruských vojáků v Sýrii, podotkl Peskov.

Mluvčí Kremlu již dříve uvedl, že Putin považuje americký zásah v Sýrii za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázané. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

Moskva svého spojence Bašára Asada podpořila i zásahy vojenského letectva, které v Sýrii operuje od podzimu 2015.

Trump v reakci na úterní chemický útok v Sýrii označil Asada za hlavního aktéra dění. Dnes potvrdil, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii, z níž byl podle něj veden chemický útok na město Chán Šajchún v provincii Idlib. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Rusko se podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova chystá v nejbližší době podniknout kroky k posílení protivzdušné obrany syrské armády, především nejcitlivějších objektů. Podle generála Konašenkova byl americký úder velmi slabý: z 59 odpálených amerických střel Tomahawk zasáhlo základnu Šajrát jen 23 střel. Zasáhly jídelnu, radiolokátor a šest opravovaných letadel MiG-23. Nezničily však ani dráhu letiště, ani syrská letadla na stojánkách.

Tak začal úder proti syrské základně:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters