Stropnický: Reakci Američanů na chemický útok v Sýrii nelze považovat za přemrštěnou

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Americká flotila
Odpálení amerických raket na Sýrii
Odpálení amerických raket na Sýrii
Odpálení rakety tomahawk
8
Fotogalerie

Úterní útok chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún byl natolik brutální, že reakci Spojených států nelze považovat za přemrštěnou, řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Útok Spojených států na syrskou leteckou základnu považuje Stropnický za zlom v postoji USA k Sýrii, prezident Donald Trump byl podle něj nedávno poměrně vstřícný k zachování syrského prezidenta Bašára Asada u moci.

"Ta tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou," řekl Stropnický.

Akce Spojených států podle něj byla výrazná, brzy očekává vyjádření generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

České ministerstvo zahraničí vnímá americký zásah v Sýrii jako snahu předejít dalším chemickým útokům proti civilistům. Použití chemických zbraní odsoudila, označila ho za barbarské.

"ČR chápe vojenský zásah USA jako snahu předejít dalším chemickým útokům v Sýrii proti civilnímu obyvatelstvu. ČR silně odsuzuje barbarský útok proti civilistům v provincii Idlíb a požaduje okamžité vyšetření útoku ze strany Organizace pro zákaz chemických zbraní ve spolupráci s Radou bezpečnosti OSN," napsalo ministerstvo na twitteru.

Začátek amerického útoku:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters