Americké bombardování syrské letecké základny vítá Izrael i Saúdská Arábie

Odpálení rakety tomahawk

Odpálení rakety tomahawk Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Chemický útok v Sýrii
Chemický útok v Sýrii
Odpalování raket Tomahawk
6
Fotogalerie

Bombardování letecké základny syrského režimu ze strany USA přivítaly kromě Izraele také Saúdská Arábie a Austrálie. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je úder "přiměřenou a vyváženou" odpovědí na tento incident. Rijád vyjádřil Washingtonu plnou podporu a krok amerického prezidenta Donalda Trumpa označil za odvážný. Naopak Írán bombardování odsoudil.

Předseda australské vlády Turnbull současně vyzval Rusko, aby "sehrálo svou roli" při zajištění míru v Sýrii.

Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov podle agentury Interfax řekl, že ruské spojenectví se Spojenými státy v Sýrii je po americké akci zpochybněno.

Americký úder měl podle něj potvrdit "předchozí verdikt o vině (syrského prezidenta) Bašára Asada za chemický útok". Syrská vláda opakovaně popřela, že v úterý v Chán Šajchúna použila chemické zbraně.

Podívejte se, jak úder proti Sýrii začal:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters

Americké útoky leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie téměř úplně zničily. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi monitoruje z Londýna. Zahynuli podle ní čtyři vojáci včetně jednoho generála.

"Můžeme potvrdit smrt čtyř vojáků včetně jednoho brigádního generála letectva. Letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny," uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Oběti na životech už dříve připustila ve svém vysílání také syrská státní televize. Později "ztráty" na životech potvrdil také Talál Barazí, guvernér provincie Homs, v níž základna leží. Barazí ale počet obětí nezmínil, na místě podle něj stále probíhají záchranné práce.