Moskva pozastavuje platnost dohody, která má bránit střetům s americkými letouny

Ruský letoun Su-25

Ruský letoun Su-25 Zdroj: ctk/AP

Ruská stíhačka Su-30
Ruská stíhačka Suchoj Su-30
Ilustrační foto
Odpálení amerických raket na Sýrii
Odpálení amerických raket na Sýrii
9
Fotogalerie

Rusko v reakci na americký úder v Sýrii pozastavuje platnost ujednání s Američany, které mělo zabránit incidentům mezi ruskými letouny a silami koalice vedené USA při operacích v této blízkovýchodní zemi.

Moskva také vyzývá k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN. O svolání rady už dříve požádala Bolívie, která je nyní nestálým členem RB OSN.

Americký nálet byl podle ruské diplomacie nepromyšlený, prohloubí stávají problémy a USA jej připravovaly ještě před údajným chemickým útokem v syrské provincii Idlib. Prý i proto, aby odpoutaly pozornost od situace v iráckém Mosulu, kde i vinou americké koalice zahynuly stovky civilistů a prohlubuje se humanitární katastrofa.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že neví o žádných obětech mezi ruskými vojáky na základně v Sýrii. Nálet přirovnal k invazi do Iráku. "Připomíná to situaci v roce 2003, kdy Spojené státy a Británie spolu se svými spojenci vtrhly do Iráku bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN," řekl. "Zarmucuje, že to škodí i tak poškozeným vztahům mezi Ruskem a USA, ale doufám, že tyto provokace nezpůsobí nezvratné následky," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího označil americký zásah v Sýrii za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

Podívejte se, jak USA zaútočily na syrskou leteckou základnu:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná, syrské zásoby chemických zbraní byly zničeny.

Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku. Moskva svého spojence Bašára Asada podpořila i zásahy vojenského letectva, které v Sýrii operuje od podzimu 2015.

Americký prezident Donald Trump v reakci na úterní chemický útok v Sýrii označil Asada za hlavního aktéra dění.

Dnes potvrdil, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii, z níž byl podle něj veden chemický útok na město Chán Šajchún v provincii Idlib. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii". O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku, podle něj není pochyb.

Takto vypadá syrská základna po bombardování: