Rána pro irácké Kurdy: mají zaplatit dvě miliardy dolarů plynařům z SAE

Kurdské ozbrojené milice Pešmerga

Kurdské ozbrojené milice Pešmerga Zdroj: CTK

Londýnský soud pro mezinárodní arbitráž nařídil regionální vládě iráckého Kurdistánu zaplatit konsorciu plynárenských společností ze Spojených arabských emirátů odškodné 1,98 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard korun) za nedodržení obchodního kontraktu. Oznámila to společnost Dana Gas, která konsorcium vede. Výsledek šestiletého sporu by mohly mít významný dopad na aktivity v těžbě a zpracování plynu v Kurdistánu i na napjaté kurdské finance, které zatěžuje boj proti islamistům.

Dana Gas podle agentury Reuters uvedla, že londýnský rozsudek je konečný, závazný a mezinárodně vynutitelný. Kurdská vláda však sdělení firmy označila za zavádějící, protože jde podle ní jen o dílčí verdikt, který neřeší další vznesené nároky. Kurdistán požaduje na konsorciu u různých soudů přes tři miliardy dolarů odškodného, uvedla vláda.

Kurdistán uzavřel s konsorciem Dana Gas a další arabskou firmou Crescent Petroleum v roce 2007 dohodu o rozvoji dvou polí zemního plynu na 25 let. Ke konsorciu se později připojily rakouská petrochemická společnost OMV a maďarská MOL.

Celý projekt však brzy narušily spory. Konsorcium tvrdilo, že Kurdistán neplatí za dodávky plynového kondenzátu a zkapalněného plynu náležitou cenu a v roce 2013 předalo případ do Londýna. Spor vedou obě strany i u dalších mezinárodních soudů.

Kurdistán uvedl, že londýnská arbitráž bude v další fázi projednávat jeho nároky proti konsorciu. Dana Gas sdělila, že spolu s tím se ale budou příští rok v Londýně projednávat i její další nároky na odškodné. Konsorcium dosud podle firmy do projektu investovalo přes 1,2 miliardy dolarů.

Shmuel Bar: V boji s Islámským státem pomohou jedině Kurdové