Ranní check: Adidas vyprodal dresy Lionela Messiho. EDF odloží restart jaderných elektráren

Firma Adidas díky mistrovství světa ve fotbale zcela vyprodala reprezentační dresy Lionela Messiho.

Firma Adidas díky mistrovství světa ve fotbale zcela vyprodala reprezentační dresy Lionela Messiho. Zdroj: Reuters

Francouzská EDF odkládá restart dvou jaderných elektráren. Potíže má i sedm dalších.
Ministři Evropské unie se pod vedením Jozefa Síkely (za STAN) po mnoha týdnech konečně dohodly na cenovém stropu na plyn.
Na německé burze se v pondělí začalo obchodovat s akciemi automobilky Porsche.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 354. den roku, svátek má Dagmar, před šesti lety byl v Istanbulu otevřen Euroasijský tunel, 14,5 kilometrů dlouhá podmořská silnice spojující Evropu a Asii. Výstavba projektu trvala pět let a stála 1,2 miliardy dolarů. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Evropská unie zastropuje cenu plynu 

Státy Evropské unie se po mnoha týdnech vyjednávání pod taktovkou českého předsednictví konečně dohodly na podmínkách zastropování ceny plynu. Mechanismus začne platit od 15. února. Strop na plyn se automaticky aktivuje, pokud cena termínových kontraktů na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) tři dny po sobě překročí hranici 180 eur za megawatthodinu. Zároveň musí její rozdíl proti průměrné světové ceně zkapalněného zemního plynu činit minimálně 35 eur. Rusko označilo krok unijních zemí za nepřijatelný.    

Francouzská EDF má další problémy

Francouzská elektrárenská společnost EDF odkládá o čtyři měsíce kvůli pokračující údržbě obnovení provozu dvou nukleárních reaktorů. Firma zároveň varovala spotřebitele, že zřejmě bude muset provést zdlouhavé opravy v sedmi dalších jaderných elektrárnách během příštího roku. Technické potíže v EDF letos výrazně přispěly ke zhoršení současné energetické krize v Evropě. Ačkoli se francouzskému gigantu podařilo v posledních týdnech činnost řady reaktorů obnovit, kvůli jejich stáří nebudou moci v zimě operovat na maximální kapacitu.   

Fotbalové mistrovství pomohlo Adidasu

Nedávno skončené mistrovství světa ve fotbale výrazně pomohlo nakopnout tržby německého Adidasu, píše stanice CNN. Výrobce sportovního oblečení a obuvi již prodal ve čtvrtém čtvrtletí zboží související s šampionátem za 400 milionů eur, zhruba 9,7 miliardy korun. Fanoušci projevují mimořádný zájem zejména o reprezentační dresy se jménem argentinské fotbalové hvězdy Lionela Messiho. Ty jsou aktuálně celosvětově vyprodané, Adidas se je však snaží co nejdříve opět naskladnit.       

Americké akcie zlevnily, evropské posílily

Američtí investoři se nadále obávají, že ekonomika USA spadne kvůli zpřísňování měnové politiky příští rok do recese. Akciový index S&P 500 zahájil tento týden poklesem o 0,9 procenta. Dow Jones ztratil 0,49 procenta a Nasdaq Composite se snížil o 1,49 procenta. Naproti tomu burzy s cennými papíry v západní Evropě posilovaly. V rámci německého indexu DAX se v pondělí poprvé obchodovalo s akciemi automobilky Porsche, které při své premiéře zpevnily o 3,46 procenta.

Stane se dnes

  • V Bruselu se koná poslední ministerská schůzka pod vedením českého předsednictví. Zasedat budou unijní ministři životního prostředí, kteří se budou zabývat obnovením přirozených ekosystémů. 
  • Evropská komise zveřejní rychlý odhad vývoje spotřebitelské důvěry v zemích Evropské unie za prosinec.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu ponechá na současných třinácti procentech.
  • Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike bude informovat o výsledcích svého hospodaření za druhé finanční čtvrtletí.