Ranní Check: Orbán chce vytlačit ze země zahraniční obchody. Sešli se američtí a ruští špioni

Viktor Orbán stupňuje tlak na zahraniční supermarkety.

Viktor Orbán stupňuje tlak na zahraniční supermarkety. Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 319. den roku, svátek má Leopold, v tento den v roce 1939 se konal pohřeb studenta Jana Opletala, který byl zastřelen během protestů proti okupaci.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Orbán se snaží z Maďarska vytlačit zahraniční supermarkety 

Maďarsko nedávno rozšířilo seznam položek, na které vláda uvalila cenový strop. K základním potravinám jako cukr, mouka nebo kuřecí prsa nově přibyla vejce a brambory. Společně se vyšším zdaněním, které se dotkne pouze zahraničních obchodních řetězců, takto vláda Viktora Orbána reaguje na rekordní inflaci, která v Maďarsku dosahuje 21 procent. Podle serveru Politico se takto maďarská vláda snaží o to, aby obchodní řetězce přešly do lokálního vlastnictví. Orbánova vláda tento záměr vytyčila už v minulosti. 

✅V Ankaře se sešli američtí a ruští špioni 

Ve stínu setkání čínského prezidenta Si a Joe Bidenem se v tureckém hlavním městě sešly hlavy amerických a ruských tajných služeb, konkrétně šéf CIA William Burns a Sergej Naryškin, šéf SVR. Přesný obsah diskuze není znám, nicméně oba vysoce postavení špioni by měli jednat například o jaderné hrozbě nebo o možné výměně vězňů mezi USA a Ruskem. Od invaze na Ukrajinu se jedná o první takové setkání. 

✅EU se shodla na rozpočtu pro příští rok, bude v něm 186,6 miliardy eur

Státy Evropské unie se v pondělí večer shodly s Evropským parlamentem na rozpočtu unie na rok 2023, v němž bude 186,6 miliardy eur (přes 4,5 bilionu korun). Oznámilo to české předsednictví Rady EU, které vedlo vyjednávání za členské země. Výsledná podoba rozpočtu je kompromisem mezi vyššími výdaji požadovanými europoslanci a úspornější představou unijních vlád. Obě strany zdůrazňují, že rozdělení peněz pomůže EU vyrovnat se s aktuálními krizemi a zároveň dále podporovat Ukrajinu. Dohodu musí ještě formálně potvrdit Rada EU a plénum europarlamentu.

✅Bývalý viceprezident Pence USA viní Trumpa, že ho ohrozil při útoku na Kapitol

Bývalý viceprezident Spojených států Mike Pence se znovu distancoval od svého někdejšího nadřízeného Donalda Trumpa. Exprezident podle něj svým počínáním během útoku davu na Kapitol z 6. ledna loňského roku ohrozil jak jeho samotného, tak jeho rodinu. Vyplývá to z úryvku rozhovoru, který zveřejnila stanice ABC. Podle listu The Washington Post jde zatím o zřejmě nejostřejší Pencovu kritiku na Trumpovu adresu. O bývalém prezidentovi se přitom spekuluje jako o možném kandidátovi v příštích prezidentských volbách za dva roky.

✅Americké akcie oslabily, v centru pozornosti zůstávají úroky

Americké akcie dnes oslabily po výrazném růstu v minulém týdnu. V centru pozornosti investorů zůstává budoucí vývoj úrokových sazeb ve Spojených státech. Dow Jonesův index ztratil 0,63 procenta a uzavřel na 33.536,70 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,89 procenta na 3957,25 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 1,12 procenta na 11.196,22 bodu.

K dnešnímu poklesu výrazně přispěly finanční společnosti a firmy působící na realitním trhu. Minulý týden americké akcie prudce posílily, protože zpráva o překvapivě výrazném poklesu inflace v USA podpořila naděje, že americká centrální banka (Fed) by mohla zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb.