Ranní check: Trumpova kandidatura na prezidenta USA je ohrožena. Skvělý den pro akcie

Kandidátům, které podporoval bývalý prezident USA Donald Trump, se v kongresových volbách nedařilo. To může zhatit jeho vlastní kandidaturu na prezidenta za dva roky.

Kandidátům, které podporoval bývalý prezident USA Donald Trump, se v kongresových volbách nedařilo. To může zhatit jeho vlastní kandidaturu na prezidenta za dva roky. Zdroj: E15.cz

Akciové burzy ve Spojených státech mají za sebou nejlepší den za více než dva roky.
Skupina Emirates dosáhla v prvním pololetí finančního roku 2022/2023 na rekordní zisk.
Čína částečně rozvolní opatření proti šíření covidu. Akcie v Hongkongu na to reagovaly strmým růstem.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 315. den roku, svátek má Martin, před 104 lety byla uzavřením příměří z Compiègne ukončena první světová válka.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Trumpisté ve volbách neuspěli 

Výsledky voleb do amerického Kongresu ještě stále nejsou kompletní. Ve Spojených státech se přesto již teď hovoří o velkém zklamání pro bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Někteří klíčoví republikánští kandidáti, které Trump ve volbách podporoval, například Mehmet Oz, jenž bojoval o senátorské křeslo v Pensylvánii, neuspěli. Tato skutečnost může vážně ohrozit Trumpovu případnou kandidaturu na prezidenta USA v roce 2024. Podle listu The Washington Post exprezident dokonce čelí tlaku svých stoupenců, aby kandidaturu zatím neoznamoval.  

Čína rozvolní část opatření proti covidu

Čínské úřady částečně uvolní přísná protiepidemická opatření v zemi. Doba povinné karantény pro cestující do země se zkrátí z dosavadních deseti dnů na osm. Peking už také nebude pokutovat aerolinky, které dopravily do Číny osoby nakažené koronavirem. Investoři si tyto kroky vyložili jako začátek konce nulové tolerance vůči covidu, kterou dlouhodobě prosazuje čínská vláda. Akciová burza v Hongkongu posílila o více než sedm procent. Zpevnila také čínská měna jüan.       

Emirates oznámily rekordní pololetní zisk

Dubajská skupina Emirates, majitel stejnojmenné letecké společnosti, dosáhla v prvním pololetí finančního roku 2022 až 2023 na rekordní zisk ve výši 4,2 miliardy dirhamů, asi 27,2 miliardy korun. Jde o výrazné oživení oproti minulému roku, kdy skupina vykázala ztrátu 5,7 miliardy dirhamů. Emirates se podle svého generálního ředitele šejka Ahmeda bin Saeed Al Maktouma budou v nadcházejících měsících „i nadále soustředit na obnovení aktivit skupiny na úroveň před pandemií a také na nábor vhodných zaměstnanců“.  

Nejlepší den pro akcie za dva roky

Americké akcie ve čtvrtek zažily nejvýraznější růst od jara roku 2020. Index S&P 500 vzrostl o 5,54 procenta. Dow Jones zpevnil o 3,7 procenta a Nasdaq Composite vyskočil dokonce o 7,35 procenta. Investoři reagovali především na zprávu, že míra inflace ve Spojených státech v říjnu překvapivě klesla na 7,7 procenta ze zářijových 8,2 procenta. Ve výrazném zisku včera zakončily obchodování také všechny hlavní burzy v západní Evropě. 

Stane se dnes

  • Zástupci vlád států Evropské unie budou v Bruselu schvalovat unijní rozpočet na příští rok.
  • Na klimatické konferenci OSN v egyptském Šarm aš-Šajchu vystoupí americký prezident Joe Biden.
  • Spolkový sněm v Berlíně debatuje a hlasuje o prodloužení provozu posledních tří německých jaderných elektráren do 15. dubna 2023. Reaktory měly být původně odpojeny ke konci letošního roku.
  • Evropská komise zveřejní pravidelnou podzimní ekonomickou prognózu pro země Evropské unie.