Řecká nezaměstnanost se vrátí na úroveň před krizí až za 20 let

Majitel obchodu v turistickém centru Atén čeká na zákazníky

Majitel obchodu v turistickém centru Atén čeká na zákazníky Zdroj: ctk

Míra nezaměstnanosti v Řecku sestoupí na úroveň z doby před příchodem hospodářské krize nejdříve za 20 let. Předpověděl to tamní odborový svaz zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE. Situaci na trhu práce označil za dramatickou a upozornil, že téměř tři čtvrtiny nezaměstnaných jsou bez práce déle než rok.

Před příchodem krize se míra nezaměstnanosti v Řecku pohybovala v blízkosti sedmi procent. Řecký statistický úřad dnes oznámil, že v loňském čtvrtém čtvrtletí míra nezaměstnanosti stoupla na 24,4 procenta z 24 procent v předchozích třech měsících. Svého maxima dosáhla míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí 2014, kdy se vyšplhala na 27,8 procenta.

Řecká ekonomika se v roce 2014 po šesti letech vymanila z recese a stoupla o 0,6 procenta. Hospodářské oživení ale podkopaly nové politické otřesy, předčasné volby a protahovaná jednání nové vlády s mezinárodními věřiteli. V loňském roce tak hrubý domácí produkt (HDP) Řecka opět klesl, a to o 0,2 procenta.

Ekonomiku loni nepříznivě ovlivnilo několik faktorů, mimo jiné několikatýdenní uzavření bank a zavedení opatření, která omezují pohyb kapitálu. Řecko se také dál potýká s negativními dopady úsporné rozpočtové politiky.

Gr Unemployment Rate

Pavel Páral: Mamahotel pro Řecko