Řecké protinávrhy zahrnují vesměs odklad úsporných opatření

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecký premiér Alexis Tsipras poletí na úterní summit eurozóny s protinávrhy, které budou patrně kontroverzní. Atény budou vesměs požadovat od věřitelských institucí odklad úsporných opatření. Budou také například usilovat o zachování daňového zvýhodnění pro řecké ostrovy, kvůli kterému sváděly obě strany při dosavadním vyjednávání těžké boje. Vyplývá to z dnešních informací řeckých médií.

Řecký list To Vima se zmínil o deseti bodech zahrnujících změny v červnovém návrhu dohody věřitelů, který byl v referendu odmítnut. Patří mezi ně to, že Řecko nepřijde o 30procentní úlevu z daně z přidaného hodnoty pro řecké ostrovy a nezavede 100procentní daňovou zálohu u podniků.

Atény také požadují nejrůznější odklady zejména ve škrtech ve výdajích na obranu až od roku 2016 nebo v rušení výhod pro zemědělce například v podobě slev na paliva. V pozvolnějším tempu také chce řecká vláda provádět reformu systému sociálního pojištění a důchodového systému. Chce rovněž obnovit zrušený systém kolektivních smluv.

Jde z valné části o témata, u nichž věřitelské instituce požadovaly ústupky v rámci reformy řecké ekonomiky. V Bruselu bude v úterý nejprve jednat euroskupina, tedy ministři financí zemí platících eurem, v přítomnosti nového řeckého ministra financí Euklidise Tsakalotose. Od 18:00 se pak bude konat mimořádný summit zemí eurozóny, na kterém své požadavky přednese Tsipras.

Analytici: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla