Řecko bude pokutovat odmítače vakcín. Facebook musí prodat platformu Giphy

Společnost Meta Platforms, dříve známá jako Facebook, musí prodat online platformu Giphy, rozhodli britští regulátoři. Na snímku šéf a zakladatel Meta Platforms Mark Zuckerberg.

Společnost Meta Platforms, dříve známá jako Facebook, musí prodat online platformu Giphy, rozhodli britští regulátoři. Na snímku šéf a zakladatel Meta Platforms Mark Zuckerberg. Zdroj: e15.cz

Platforma Giphy má podle expertů tržní hodnotu kolem půl miliardy dolarů.
Řečtí občané starší šedesáti let, kteří odmítají vakcínu proti covidu-19, budou od ledna platit pokutu.
Automobilka Renault očekává, že potíže s nedostatkem čipů přetrvají nejméně do poloviny roku 2022.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Neočkovaní řečtí senioři zaplatí pokutu

Řecká vláda v úterý oznámila radikální kroky vůči odpůrcům očkování. Všichni obyvatelé země starší šedesáti let, kteří si odmítají nechat aplikovat vakcínu proti koronaviru, budou platit pokutu ve výši sta eur, zhruba 2550 korun měsíčně. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis potvrdil, že pravidlo vstoupí v platnost v polovině ledna. Řecko tak reaguje na vzrůstající počet případů nákazy nemocí COVID-19. V souvislosti s virem tam od začátku pandemie zemřelo už přes osmnáct tisíc lidí. V Řecku už nyní platí očkovací povinnost pro zdravotníky a hasiče.     

Regulátor nařídil Facebooku prodat Giphy

Britský antimonopolní úřad nařídil americké společnosti Meta Platforms (dříve Facebook), aby prodala svoji populární platformu pro sdílení krátkých animovaných videí Giphy. Regulátoři to zdůvodnili obavami z dopadů na konkurenční prostředí, včetně uživatelů sociálních sítí a zadavatelů reklamy. Meta Platforms rozhodnutí Británie zkritizovala. Facebook koupil Giphy loni v květnu. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny, podle některých zdrojů však měla mít hodnotu kolem 400 milionů dolarů, tedy přibližně devět miliard korun. 

Z trhů a burz 

Americké i evropské akcie citelně oslabily

Burzy v USA pokračují v divokých výkyvech. Trhy ovládla nejistota kvůli šíření nové mutace koronaviru zvané omikron. Po pondělním strmém růstu akcie amerických podniků v úterý výrazně zlevnily. Index S&P 500 ztratil 1,9 procenta. Dow Jones klesl o 1,86 procenta a Nasdaq odepsal 1,55 procenta. O více než čtyři procenta se propadla cena ropy. Podobný vývoj byl vidět i na západoevropských trzích, které ovlivnila též zpráva o rekordně vysoké inflaci v eurozóně. Index STOXX Europe 600 se snížil o 0,92 procenta. Ve ztrátě uzavřel též německý DAX (-1,18 procenta), francouzský CAC 40 (-0,81 procenta) a britský FTSE 100 (-0,71 procenta).    

Problémy s čipy přetrvají do roku 2022, řekl šéf Renaultu

Francouzská automobilka Renault očekává, že globální nedostatek čipů, jenž komplikuje výrobu nových vozů, přetrvá nejméně do poloviny příštího roku. Uvedl to generální ředitel firmy Luca de Meo. Renault bude podle něj v následujících měsících upřednostňovat produkci užitkových automobilů, neboť poptávka zůstává vysoká. De Meo zároveň zopakoval, že automobilka letos kvůli chybějícím komponentům vyrobí o půl milionu vozidel méně než loni. Cenné papíry Renaultu v úterý zlevnily o 2,35 procenta na 28,46 eura za akcii. To, že čipová krize zřejmě jen tak neskončí, nedávno prohlásil také šéf japonského Nissanu Makoto Učida.      

Tweet dne

„Inflace vyvolává oprávněné obavy. Pokud jde o znehodnocení měny, sledujeme, jak se vyvíjí po pandemii. Německá politika nepřipustí další růst cen. Proto nedojde k žádnému zvyšování daní. Místo toho prosadíme úlevy v cenách elektřiny.“

Nastupující německý ministr financí Christian Lindner (FDP) uklidňuje občany po oznámení, že míra inflace v Německu i ostatních státech platících eurem v listopadu opět vzrostla. 

Stane se dnes

  • Koná se mezinárodní online konference Budoucnost evropského zemědělství 2021, kterou pořádá skupina Identita a demokracie v Evropském parlamentu. Přední odborníci na ní budou přednášet o vlivu Zelené dohody na zemědělství.
  • Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová představí podrobnosti globálního investičního plánu, v jehož rámci chce Evropská unie do infrastrukturních a dalších projektů na celém světě mobilizovat investice za 300 miliard eur, asi 7,7 bilionu korun.
  • Spolkový soudní dvůr v Německu rozhoduje, zda majitelé obchodů musejí platit nájem i za období, kdy kvůli pandemii museli své prodejny uzavřít.
  • V Paříži začíná sjezd francouzských Republikánů, na němž si pravicová strana zvolí svého kandidáta pro prezidentské volby v roce 2022. Sjezd potrvá do 4. prosince.