Řecko chce dojednat záchranný balík do 20. srpna

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu. Vláda věří, že s jednáním o záchranném balíku bude hotová do 20. srpna.

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu. Vláda věří, že s jednáním o záchranném balíku bude hotová do 20. srpna. Zdroj: CTK

Řecká vláda doufá, že rozhovory s mezinárodními věřiteli o dalším záchranném balíku budou uzavřeny do 20. srpna. Země by měla dostat potřebné finanční prostředky výměnou za schválené reformy. Řecký parlament nyní posuzuje druhý balík reforem.

Jednání budou zahájena poté, co parlament ve středu odhlasuje novou sadu okamžitých reforem, požadovaných mezinárodními věřiteli, zaznělo v prohlášení řecké vlády. „Ihned po hlasování o přednostních opatřeních začnou jednání s věřiteli, přičemž konečným datem je 20.srpen,“ uvedla mluvčí kabinetu Olga Gerovasili.

Podle agentury Reuters se neočekává, že by druhý reformní balík vzbudil takový rozkol ve straně premiéra Alexise Tsiprase jako první sada reforem, která minulý týden prošla jen díky hlasům opozičních poslanců. Hlasování ale i tak nebude jednoduché, píše Reuters.

Poslanecký program: rychlejší soudy, záchrana bank

Ve středu budou poslanci řešit nový občanský soudní řád, díky němuž by se v Řecku měla urychlit soudní řízení. Poslance také čeká hlasování o směrnici EU známé pod zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Směrnice o ozdravných postupech a řešení krize bank poskytuje národním orgánům dohledu nástroje pro rychlé vypořádání se zkrachovalými bankami a má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru.

První balík reformních opatření, na kterých se Atény dohodly s eurozónou výměnou za příslib nového záchranného programu, zákonodárci schválili v noci na čtvrtek minulého týdne. První balík reformních opatření se týkal zejména daní, například zvýšení sazby DPH.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun) podmíněném ekonomickými reformami a úspornými opatřeními.