Řecko postupuje k finanční nezávislosti, po třech letech vydalo vlastní emisi dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
6
Fotogalerie

Řecká vláda dnes vydala pětileté dluhopisy v hodnotě tří miliard eur (zhruba 78 miliard korun) s úrokem 4,625 procenta. Země se tak po tříleté přestávce vrátila na dluhopisové trhy. Nová emise dluhopisů představuje významný krok Řecka k získání finanční nezávislosti a k opuštění mezinárodního záchranného programu v příštím roce.

"Je velmi pozitivní, že se úrok dostal pod pět procent. Řecko se nyní dokáže samo financovat," uvedl analytik Louis Gargour ze společnosti LNG Capital. Celková poptávka po nových řeckých dluhopisech přesáhla 6,5 miliardy eur, takže byla více než dvojnásobná ve srovnání s nabídkou.

Řecká vláda podle agentury Reuters označila dnešní návrat na dluhopisový trh za "naprostý úspěch". "Potvrzuje to pozitivní trajektorii řecké ekonomiky, která postupně směřuje k opuštění krize a záchranných programů," cituje Reuters nejmenovaného vládního představitele.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos uvedl, že dnešní emise dluhopisů byla "začátkem" a prvním projevem důvěry v řeckou ekonomiku. Dodal, že ještě před skončením záchranného programu v polovině příštího roku ji budou následovat další emise.

Podle vládního prohlášení tvořili většinu kupců dnešní emise dluhopisů institucionální investoři, a nikoliv spekulanti usilující o dosažení rychlého zisku. "Domnívám se, že důležitá je kvalita i množství investorů, kteří o tuto emisi projevili zájem," řekl ministr.

Řecko v roce 2010 v důsledku finanční krize přístup na dluhopisové trhy ztratilo. Dočasně se na ně vrátilo dvěma emisemi v roce 2014. Pak ale přišly volby a další fáze krize, v níž levicová vláda Alexise Tsiprase dlouho nebyla ochotna sjednat dohodu o novém úvěrovém programu, což srazilo nadějně se vyvíjející řeckou ekonomiku zpět do recese.

Řecko se nakonec předloni s eurozónou dohodlo na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let dostat až 86 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu korun).

Atény tak v současnosti peníze z prodeje dluhopisů nepotřebují, podle odborníků však země musí otestovat trh, aby se připravila na konec záchranného programu v polovině příštího roku.

Nynější záchranný program pro Řecko je od roku 2010 už třetí. Řecký dluh se nyní pohybuje blízko 180 procent hrubého domácího produktu (HDP), což je druhá nejvyšší míra zadlužení na světě po Japonsku.