Robotičtí psi od Ghost Robotics pomohou střežit hranice Spojených států

Vision 60 od Ghost Robotics

Vision 60 od Ghost Robotics Zdroj: Ghost Robotics

Robotický pes od Ghost Robotics
Nahraní v budoucnosti hlídačské psy?
Robotický pes od Ghost Robotics
Robotický pes od Ghost Robotics
Robotický pes od Ghost Robotics
17
Fotogalerie

Vláda Spojených států modernizuje ostrahu hranice s Mexikem pomocí dronů připomínajících psy. Technologii vyvinula společnost Ghost Robotics, která nedávno vzbudila rozruch snímkem, na němž je jeden z jejích dronů vybaven odstřelovací puškou.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (Department of Homeland Security) oznámilo, že drony byly odeslány pro nasazení do terénu na jižní hranici, kde má technologie pomoci se střežením hranice. Ministerstvo si od jejich nasazení slibuje důslednější a bezpečnější pokrytí míst, přes něž do Spojených států proudí nelegální migranti.

„Jižní hranice může být nehostinné místo pro člověka i zvíře, a přesně proto se zde může hodit stroj," sdělila programová manažerka vědecko-technologického programu ministerstva Brenda Longová.

Drony v testech obstály

Ministerstvo nazývá drony Automatická pozemní sledovací vozidla (Automated Ground Surveillence Vehicles, zkráceně AGSV). Nejúspěšnější model od Ghost Robotics se nazývá Ghost Vision 60. Dron připomínající psa je vysoký 76 centimetrů, váží 32 kilogramů a dokáže ujít 12 kilometrů za 3 hodiny bez nabíjení. Technologii lze ovládat pomocí laptopu anebo dálkového ovládání a může být vybavena senzory a různými druhy kamer. Ministerstvo oznámilo, že roboti byli testováni v nehostinných podmínkách, kdy zařízení obtěžkaná zhruba devítikilogramovou zátěží zvládla lézt přes skály a šplhat do kopců i roklin.

Vládní spolupráce se společností Ghost Robotics trvá přes dva a půl roku. O vybavení dronů zbraněmi nebyla v souvislosti s modely Vision 60 řeč, nicméně ministerstvo uvedlo, že zařízení byla zkoumána i pro potřeby hlídkové služby. Kromě toho byl Vision 60 testován i pro použití v potenciálně nepřátelském prostředí, kde měl robot za úkol vyhnout se nepřátelům a prozkoumat okolí.

Pes od Ghost Robotics připomíná obdobný dron od konkurenční technologické společnosti Boston Dynamics, jejíž model nese název Spot. Robotičtí psi od Boston Dynamics by měli být brzy k vidění v showroomu Hyundai na pražských Stodůlkách.

Podívejte se, jak si Vision 60 poradí s bažinatým prostředím:

Video placeholde
• Ghost Robotics

Ghost Robotics

Ghost Robotics sídlí ve Filadelfii. Společnost založili v roce 2015 Avik De, Davin Kenneally a Jiren Parikh. Firma se od začátku specializuje na model čtyřnohých chodících dronů (Quadrupeddal Unmanned Ground Vehicle, zkráceně Q-UGV). Jejich prvním výrobkem byl Ghost Minitaur.

Ghost Robotics chtějí svá zařízení prodávat podnikatelům i vládě. Zatímco nadcházející model Spirit je vytvářen primárně pro potřeby univerzit, vědy a vývoje, model Wraith bude určen pro armádu. Společnost plánuje v budoucnu rozšířit produkci o další technologie a typy dronů a robotů.