Robopes od Boston Dynamics se představí v showroomu Hyundai v Praze

V pražských Stodůlkách bude od začátku března do poloviny dubna k vidění robot Spot společnosti Boston Dynamics. Ta vystaví mechanického pomocníka v nově otevíraném showroomu. jihokorejské automobilky Hyundai.

V pražských Stodůlkách bude od začátku března do poloviny dubna k vidění robot Spot společnosti Boston Dynamics. Ta vystaví mechanického pomocníka v nově otevíraném showroomu. jihokorejské automobilky Hyundai. Zdroj: Boston Dynamics

Boston Dynamics svůj potenciál dosud nerozvinula naplno. Právě v tom by jí jihokorejská automobilka mohla pomoci, vzhledem k zkušenostem s sériovou výrobou aut, ale také třeba vojenských vozidel, které by mohli roboti částečně nahradit. Boston Dynamics může na druhou stranu společnosti Hyundai předat know-how týkající se jemné elektromechaniky.
Experimentální humanoidní robot od Boston Dynamics
Robot Atlas společnosti Boston Dynamics usnadňující práci ve skladu by mohl v budoucnu také přibýt do centra elektromobility.
Návštěvníkům mimo robota představí korejská automobilka i svoje čistě elektrické nebo hybridní modely a technologie pro nabíjení elektroaut doma či ve firmě, ale i vizi mobility budoucnosti.
Hyundai Elevate je speciální druh vozidla, které je určeno jak pro klasickou jízdu po rovném povrchu, tak i pro překonávání velmi těžkého terénu.
8
Fotogalerie

V pražských Stodůlkách bude od začátku března do poloviny dubna k vidění robot Spot společnosti Boston Dynamics. Ta vystaví mechanického pomocníka v nově otevíraném showroomu jihokorejské automobilky Hyundai, která je od června minulého roku majoritním vlastníkem akcií světoznámého výrobce robotů. V připravovaných prostorech bude Hyundai mimo robopsa prezentovat hlavně svá vozidla na elektrický pohon a ekotechnologie, do jejichž vývoje v posledních letech masivně investuje.

Obrázek čtyřnohého robota na venkovní zdi showroomu značky Hyundai budil již několik měsíců zvědavé pohledy kolemjdoucích. „Přítomnost Spota od Boston Dynamics na našem vizuálu ve Stodůlkách opravdu není náhodná,“ říká s úsměvem marketingový ředitel Hyundai Marek Trešl. Spekulace o možné výstavní síni se nakonec potvrdily.

„Mohu vám prozradit, že pokud vše klapne, jak má, s robotem se můžete na našem právě dokončovaném showroomu e-mobility setkat osobně během března a první poloviny dubna, kdy ho budeme mít zapůjčeného. Rádi vás u nás uvítáme a Spota vám představíme,“ říká Trešl. 

Roboti z Boston Dynamics – Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci

Video placeholde
• Videohub

Investice do nového centra se vyšplhala na deset milionů korun. V úvodní fázi otevření nového centra e-mobility budem mít Hyundai Spota pouze zapůjčeného. „Chceme se s technologií podrobně seznámit a poznat všechny možnosti, které budeme moci návštěvníkům ukazovat. Postupem času plánujeme pořízení vlastního kusu, ať už Spota, nebo Atlase,“ dodal Trešl.

Kromě robota představí korejská automobilka návštěvníkům i svoje čistě elektrické nebo hybridní modely. Nebudou chybět ani nové technologie pro nabíjení elektroaut doma či ve firmě a ukázky z vize mobility budoucnosti společnosti Hyundai.

Zapůjčením robota do vznikajícího showroomu dávají zástupci obou společností najevo svůj záměr dostat se společnou prací na technologickou špičku. 

Hyundai od loňska majoritním vlastníkem

V červnu minulého roku totiž obletěla svět zpráva, že výrobce humanoidních robotů Boston Dynamics bude mít nového majoritního vlastníka. Od japonského holdingu SoftBank koupila osmdesát procent akcií právě automobilka Hyundai, zbylý podíl zůstal japonské společnosti. Jihokorejci za většinu zaplatili 1,1 miliardy dolarů, zhruba 23 miliard korun. 

Boston Dynamics svůj potenciál dosud nerozvinula naplno. Právě v tom by jí jihokorejská automobilka mohla pomoci, vzhledem ke zkušenostem se sériovou výrobou aut, ale také třeba vojenských vozidel, která by mohli roboti částečně nahradit. Boston Dynamics může na druhou stranu společnosti Hyundai předat know-how týkající se jemné elektromechaniky.

Je to poprvé v historii společnosti Boston Dynamics, kdy bude mít vlastníka, kterému nejde v první řadě o investici, ale o vzájemnou synergii. Je to další z kroků Hyundai v rámci dlouhodobější strategie rozvoje „chytré mobility“, tedy podpory projektů například autonomního řízení vozidel nebo letecké dopravy. 

Robotický pes Spot zvládne i náročný terén

Hlavní produkt Boston Dynamics, robot Spot, se dočkal prvního oficiálního použití pro komerční účely teprve v září loňského roku, přičemž se první zájemci musejí smířit s cenovkou 1,6 milionu korun. Spot se dokáže pohybovat maximální rychlostí zhruba 5,8 kilometru za hodinu, a to po rozmanitých druzích terénu.

Akumulátor poskytuje až 90 minut práceschopnosti při plném nabití. Robot se ale díky nové dokovací stanici sám dobíjí, kdykoli zjistí, že mu dochází elektrická energie. To lze s výhodou využívat hlavně na místech, která jsou pro lidi nebezpečná či nedostupná, například na ropných plošinách nebo v oblastech zamořených radioaktivním zářením.

Spot navíc unese až 14kilovou zátěž a má také několik kamer pro monitorování celých 360° svého okolí. Robot je odolný i vůči vodě a pracovat vydrží při teplotách od minus dvaceti do plus pětačtyřiceti stupňů Celsia.

Nově mu přibylo i speciální rameno umístěné na jeho hřbetu, které značně rozšíří počet úkonů, jež Spot dokáže obstarat. Nově by tak třeba mohl řešit různé mechanické úlohy či vyzvedávat a přenášet předměty. Rameno se šesti stupni volnosti koordinuje své pohyby s tělem robota, což jednak zajišťuje stabilitu robota a jednak umožňuje vykonávat činnosti efektivně a precizně.