Rozvod v Číně může být likvidační. Muž ženě za domácí práce vyplatí 128 dolarů měsíčně

Tento čínský novomanžel patrně ještě neví, že kdyby se jednou chtěl s chotí rozvést, bude jí muset vyplatit na čínské poměry celkem slušnou částku za celé roky odváděné domácí práce.

Tento čínský novomanžel patrně ještě neví, že kdyby se jednou chtěl s chotí rozvést, bude jí muset vyplatit na čínské poměry celkem slušnou částku za celé roky odváděné domácí práce. Zdroj: profimedia.cz

V Číně bude platit nové rozvodov é pravidlo. Muž bude muset ženu vyplatit za domácí práce.
Čínský prezident Si Ťin-pching
Soud oceni měsíční ženské domácí práce na 128 dolarů.
4
Fotogalerie

Čínský soud soud ocenil hodnotu ženské domácí práce. Vyšlo mu 128 dolarů měsíčně, zhruba 2700 korun. Právě tuto částku bude muset při rozvodu uhradit muž ženě za domácí práce. Účastníci nejrůznějších diskuzních platforem teď řeší, zda je cena nastavena spravedlivě, informuje CNBC.

Pokud se čínští manželé budou chtít rozvést, musejí nově počítat s tím, že žena bude muset být vyplacena za odvedené domácí práce. Čínský soud právě rozhodl, že za měsíc vykoná domácí práce v hodnotě 128 dolarů. 

Za rok manželství by tak žena měla dostat od manžela 1500 dolarů, přes 32 tisíc korun. V případě pětiletého manželství by se pak její „domácí mzda“ vyšplhala na 7700 dolarů, tedy přes 165 tisíc korun. 

Nutno podotknout, že podle čínských úřadů si nejchudší Číňané vydělávají ročně průměrně 9808 jüanů, zhruba 32 500 korun. Rozvod by v takovém případě byl pro manžela likvidační.

Rozhodnutí tento týden vyvolalo na diskuzních platformách bouřlivé debaty, zda jsou rozhodnutí a cena spravedlivé. Není sice jasné, kdy přesně bylo soudní rozhodnutí vydáno, nicméně je to první verdikt odkazující na nová ustanovení v čínském občanském zákoníku, jež začala platit letos v lednu.