Rubl i ruské akcie oslabují. Biden zakázal styk s Donbasem

Americký Joe Biden uvedl, že jsou již připravené další sankce vůči Ruské federaci.

Americký Joe Biden uvedl, že jsou již připravené další sankce vůči Ruské federaci. Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Rubl značně oslabil

Po oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko uzná vznik dvou separatistických republik na východě Ukrajiny, se hodnota rublu propadla na nejnižší hodnotu za posledních patnáct měsíců. Utrpěly také některé ruské akcie, jako například producent hliníku United Co. Rusal International PJSC, jehož akcie oslabily o 22 procent, informuje agentura Bloomberg

Index Moex, který sdružuje ruské akcie, klesl o deset procent. Celkově došlo na moskevské burze k největšímu jednodennímu oslabení akcií od roku 2014, kdy došlo k obsazení ukrajinského poloostrova Krym. Velké propady zaznamenaly také klíčové podniky ruské ekonomiky jako společnosti Gazprom a Rosněfť, jejichž propad akcií byl taktéž dvouciferný. Informuje o tom Financial Times. 

Biden zakázal styk s Donbasem

Bílý dům oznámil, že prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Jejich nezávislost v pondělí uznal ruský prezident Vladimir Putin, který zároveň nařídil vyslání ruských vojáků do těchto povstaleckých republik. Řada západních zemí včetně USA jeho rozhodnutí odmítá jako porušení mezinárodního práva. Washington později uvedl, že se dnes v reakci na poslední kroky Moskvy chystá oznámit nové sankce proti Rusku.

„V reakci na dnešní (pondělní) rozhodnutí a kroky Moskvy plánujeme oznámit nové sankce proti Rusku. Toto oznámení koordinujeme se spojenci a partnery,“ uvedl v noci na dnešek Bílý dům.

Nařízení, které před tím podepsal Biden, nespadá mezi sankce připravované pro případ ruského vpádu na Ukrajinu. Američanům zakazuje nové investice v samozvané Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice a přímý i nepřímý dovoz jakéhokoli zboží, služeb nebo technologií z východu Ukrajiny. Příkaz také umožňuje uvalení sankcí na jakoukoli osobu odhodlanou působit v této části Ukrajiny.

Z trhů a burz

Trhy se děsí konfliktu na Ukrajině

Evropské akcie dnes zprvu díky nadějím na diplomatické řešení ukrajinské krize rostly. Komentář Kremlu však později tyto naděje rozptýlil a panevropský akciový index STOXX Europe 600 klesl nejníže od loňského října. Odepsal 1,3 procenta na 454,81 bodu. Nejvýraznější ztráty zaznamenaly akcie automobilek a technologických firem.

Akciový trh včera nejprve podpořila zpráva, že prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Joe Biden v zásadě souhlasili se summitem ohledně rostoucího napětí na ukrajinsko-ruských hranicích. Evropská unie následně uvedla, že summit i další diplomatické snahy o uklidnění napětí kolem Ukrajiny podporuje. Dodala nicméně, že v případě ruské invaze na Ukrajinu je připravena okamžitě zavést tvrdé sankce. Ve Spojených státech se kvůli státnímu svátku neobchoduje. 

Tweet dne

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve dvě ráno promluvil k národu. Spoluobčanům sdělil, ať spí klidně, podle něj je Ukrajina připravená na cokoliv. Vyzval také k zasedání Bezpečnostní rady OSN. 

Stane se dnes 

  • Vyprší lhůta, po jejímž uplynutí Evropská komise strhne Polsku 15 milionů eur z fondů EU za to, že neuposlechlo soudní příkaz k zastavení prací v dole Turów u českých hranic.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že základní úroková sazba se zvýší z osmiletého maxima 2,9 procenta na 3,4 procenta.
  • Polský ústavní soud se má na žádost generálního prokurátora, kterým je ministr spravedlnosti, zabývat pokutami uloženými Polsku Soudním dvorem Evropské unie.