Ruská armáda žádá Putina o povolení pokračovat v bombardování východní části Halabu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Povstalci v Aleppu (Halab)
Povstalci v Aleppu (Halab)
Povstalci v Aleppu (Halab)
Povstalci v Aleppu (Halab)
Povstalci v Aleppu (Halab)
9
Fotogalerie

Ruská armáda požádala prezidenta Vladimira Putina o povolení po desetidenní přestávce znovu zahájit letecké údery proti povstalcům ve východní části syrského města Halab. Ministerstvo obrany uvedlo, že důvodem je nárůst aktivity povstalců a přibývání civilních obětí. Putin jejich požadavek odmítl. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu uvedl, že ruský prezident nyní nepovažuje obnovení náletů za vhodné.

Vladimir Putin opětovné zahájení leteckých úderů odmítl proto, aby dal Spojeným státům čas na to, aby oddělily teroristické skupiny od umírněné opozice, kterou podporují.

Tento požadavek Moskva zmiňuje již dlouhé měsíce. Klid zbraní by měl rovněž umožnit ozbrojencům a civilistům, aby město opustili, dodal Peskov. Ruská armáda si nicméně ponechává právo použít veškeré prostředky a sílu, které má k dispozici, aby podpořila syrskou armádu.

Moskva v uplynulých dnech uvedla, že ruská a syrská letadla na Halab již přes týden neútočí. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, s tím ale nesouhlasili. Minulé příměří vyhlášené Ruskem ve městě vypršelo minulou sobotu a podle SOHR byl od té doby Halab terčem nových útoků.

Boje o Halab byly obnoveny v září a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. V obležení se ocitlo na 250 tisíc obyvatel. Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů. Válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala již více než 300 tisíc mrtvých.