Ruská policie zadržela opozičního politika Navalného

uský ústavní soud se odmítl zabývat stížností vůdce ruské opozice Alexeje Navalného na odmítnutí jeho kandidatury v březnových prezidentských volbách

uský ústavní soud se odmítl zabývat stížností vůdce ruské opozice Alexeje Navalného na odmítnutí jeho kandidatury v březnových prezidentských volbách Zdroj: ČTK

Ruští policisté dnes v centru Moskvy zadrželi opozičního předáka Alexeje Navalného, který se krátce předtím připojil ke svým přívržencům. Navalného stoupence, kteří protestem vyzývali k bojkotu voleb, policisté vyzvali k rozchodu. Agentura Interfax odhadla počet demonstrantů v Moskvě na několik desítek, agentura TASS na několik stovek. Podle serveru Newsru.com se nepovolených protestů v Moskvě a Petrohradu účastní několik tisíc lidí.

Kromě tradičních pokřiků "Rusko bez Putina" a "Putin je zloděj" dav v Moskvě skandoval i slogan ve smyslu, že čtvrté období nynějšího prezidenta Vladimira Putina má být vězeňské.

Navalnyj dnes pořádá v desítkách měst celostátní protest na podporu bojkotu březnových prezidentských voleb, v nichž mu jako vyzyvateli prezidenta Putina nebyla umožněna účast. Podle úřadů kvůli pravomocnému odsouzení k podmíněnému trestu.

Policisté se snažili Navalného zadržet v jeho bydlišti, jako již několikrát před ohlášenými protesty. Tentokrát byl jeho byt prázdný, a tak jej zatkli až na demonstraci, uvedla agentura AFP.

Ještě před zatýkáním policisté vtrhli do moskevské kanceláře Navalného Fondu boje proti korupci (FBK). Policisté podle mluvčí fondu vylomili dveře a zadrželi několik Navalného spolupracovníků. Své počínání vysvětlovali telefonátem, že je v kanceláři bomba a že budovu musejí vyklidit a prohledat. Policisté podle serveru Newsru.com vtrhli i do studia, odkud Navalného spolupracovníci zajišťovali přenos z demonstrací z desítek měst v různých regionech Ruska.

"Koukejte, oni přesně vědí, kde je bomba! V žádné prázdné kanceláři FBK, ale právě ve studiu. Nejspíše přímo v kameře, kterou musejí okamžitě vypnout," prohlásil ironicky jeden ze spolupracovníků fondu Georgij Alburov. Policisté prý zareagovali poznámkou, že tam bombu dal nejspíš vedoucí studia. Pak odvezli vedoucího, režiséra, právníka a také manažera studia.

Specializovaný server OVD-Info, monitorující policejní strážnice, během dopoledne napočítal skoro 90 zatčených demonstrantů po celé zemi.

Rusové budou volit prezidenta 18. března. Jednoznačným favoritem je podle průzkumů Putin.