Ruské banky se kvůli odchodu Visy a Mastercardu obrací na Čínu

Ruské banky se po odchodu Visy a Mastercard obrací na čínský platební systém, uvedla ruská centrální banka.

Ruské banky se po odchodu Visy a Mastercard obrací na čínský platební systém, uvedla ruská centrální banka. Zdroj: Reuters

Visa a Mastercard končí v Rusku.
2
Fotogalerie

Řada ruských bank nyní plánuje začít k vydávání platebních karet využívat čínský platební systém UnionPay namísto západních platebních systémů Visa a Mastercard. Uvedla to v neděli podle agentury Reuters ruská centrální banka poté, co firmy Visa, Mastercard a American Express oznámily ukončení aktivit v Rusku.

Ruská centrální banka rovněž uvedla, že platební karty vydané ruskými bankami s využitím systémů Visa a Mastercard nebudou od čtvrtka fungovat v zahraničí. Doporučila proto Rusům pobývajícím v zahraničí, aby si do té doby vybrali hotovost. Upozornila, že v Rusku budou tyto karty fungovat až do vypršení jejich platnosti.

Největší ruská bankovní společnost Sberbank podle agentury Bloomberg uvedla, že zkoumá možnost vydávat platební karty s využitím čínského systému UnionPay či ruského systému Mir. Největší ruská soukromá banka Alfa Bank oznámila, že již na nabídce karet s využitím systému UnionPay pracuje.

Ruská banka Tinkoff pak uvedla, že hodlá zahájit vydávání karet s využitím systému UnionPay co nejdříve. UnionPay, který zajišťuje většinu plateb kartami v Číně, funguje ve 180 zemích.

Americké společnosti Visa a Mastercard oznámily přerušení aktivit v Rusku v sobotu. V neděli se k nim připojila i firma American Express. Rozšířily tak řady západních podniků, které pozastavováním či omezováním aktivit v Rusku reagují na ruský útok na Ukrajinu. Krok firem Visa, Mastercard a American Express mimo jiné znamená, že karty vydané v rámci jejich systémů mimo Rusko nebudou fungovat u ruských obchodníků nebo bankomatů.