Rusko je v platební neschopnosti, Ukrajina by mohla dostat protivzdušnou obranu NASAMS

Ukrajina by podle CNN měla brzy od USA obdržet systém protivzdušné obrany, žádala o NASAMS.

Ukrajina by podle CNN měla brzy od USA obdržet systém protivzdušné obrany, žádala o NASAMS. Zdroj: Profimedia, E15

Zdevastovaný Bachmut (26. 6. 2022)
Zdevastovaný Bachmut (26. 6. 2022)
Zdevastovaný Charkov (26. 6. 2022)
Zdevastovaný Charkov (26. 6. 2022)
Protesty proti federálnímu  zákazu potratů v USA (25.6.2022)
8
Fotogalerie

Dobré ráno!

Je 178. den roku, svátek má Ladislav a Ladislava, v roce 1967 byl uveden do provozu první bankomat.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy dne.

✅ Rusko se poprvé od roku 1918 ocitlo v platební neschopnosti

Rusko se poprvé za více než sto let ocitlo v platební neschopnosti. Stalo se tak poté, co v neděli večer Moskvě vypršela lhůta na zaplacení zhruba sto milionů dolarů úroků ze zahraničních dluhopisů, informovala agentura Bloomberg. Moskva peníze na zaplacení má, západní země jí ale kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu platbu nechtějí umožnit. Ruský ministr financí Anton Siluanov situaci označil za frašku.

Termín splatnosti úroků byl před měsícem a v neděli večer skončila 30denní lhůta, kterou Rusko ještě mělo na vyrovnání závazků. Naposledy bylo Rusko v podobné situaci v roce 1918 za bolševické revoluce, kdy komunistický vůdce Vladimir Iljič Lenin odmítl zaplatit dluhy carského Ruska.

Blesk Podcast: Československo už čelilo masovému příchodu uprchlíků, říká historik

Video placeholde
• Jiří Marek, Lukáš Červený

✅ USA jsou připraveny dodat Ukrajině systém protivzdušné obrany

Spojené státy tento týden pravděpodobně oznámí, že dodají Ukrajině systém protivzdušné obrany středního a dlouhého dosahu. Informovala o tom televize CNN s odvoláním na své zdroje. Oznámena bude zřejmě také další vojenská pomoc napadené zemi, včetně dělostřelecké munice a radarového systému.

„USA plánují možná již tento týden oznámit, že pro Ukrajinu koupily vyspělý systém země-vzduch,“ řekl CNN zdroj obeznámený se záležitostí. Kyjev dlouhodobě žádá západní země o systém protivzdušné obrany NASAMS od norské společnosti Kongsberg Defense & Aerospace a amerického Raytheonu, jenž může zasáhnout cíle na vzdálenost až 160 kilometrů. Ukrajinští vojáci by ale patrně nejprve museli projít výcvikem, aby se naučili s tímto typem zbraně zacházet, podotkl zdroj CNN.

✅ Firmy ve Spojených státech slibují, že zaměstnankyním zaplatí cestovní výdaje za interrupcemi

Do ulic amerických měst o víkendu vyšly tisíce demonstrantů, potratové kliniky ve světle nových zákazů rušily naplánované termíny, těhotné ženy rychle hledaly alternativní péči a u soudů začalo nové kolo sporů. Spojené státy tak reagovaly na páteční rozhodnutí nejvyššího soudu, kterým zrušil ústavní právo na interrupce a umožnil tak jednotlivým státům tyto zákroky zakazovat. Protesty se neobešly bez výtržností lidí z obou táborů, v Arizoně už v noci na sobotu policie rozháněla dav u státního kapitolu slzným plynem.

Některé firmy, kupříkladu Disney, JP Morgan a vlastník Facebooku Meta, už oznámily svým zaměstnankyním, že pokryjí úhrady za vycestování do míst, kde budou interrupce možné. „Zaměřujeme se na zdraví a pohodu našich zaměstnanců a chceme zajistit spravedlivý přístup ke všem výhodám,“ uvedla v pátek mluvčí JP Morgan podle BBC. Další společnosti obdobné kroky plánují.

✅ Japonsko nabádá obyvatele k šetření elektrickou energií

Japonská vláda vyzvala obyvatele Tokia a jeho okolí, aby v pondělí spotřebovávali méně elektřiny. Varovala, že dodávky budou napjaté v souvislosti s vlnou veder. Lidé by měli zhasnout zbytečná světla, ale stále používat klimatizaci, aby se vyhnuli zdravotním potížím z horka. Úřady už několik týdnů upozorňují na možné výpadky elektřiny s tím, jak rostou teploty.

Dodávky elektřiny jsou v Japonsku napjaté od března, kdy zemětřesení v severovýchodní části země přinutilo některé jaderné elektrárny pozastavit provoz. Úřady také uzavřely několik stárnoucích provozů na fosilní paliva ve snaze snížit emise oxidu uhličitého.

✅ Ceny kovů se mírně vzpamatovaly

Ceny základních kovů se mírně vzpamatovaly z nejhoršího týdne za rok v souvislosti se známkami čínského ekonomického zotavení. První ukazatele ekonomické aktivity v asijské velmoci, sledované agenturou Bloomberg, totiž naznačují zvýšení aktivity během června, protože byla postupně uvolňována koronavirová omezení.

I tak jsou však kovy stále na cestě k největšímu čtvrtletnímu propadu od finanční krize v roce 2008 kvůli rostoucím obavám z průmyslového útlumu napříč hlavními ekonomikami. Index LME šesti základních kovů minulý týden klesl o 6,7 procenta, což je jeho největší týdenní propad od poloviny června loňského roku.

Stane se dnes

  • Uskuteční se vrcholná schůzka představitelů skupiny velkých světových ekonomik G7. Očekávají se protesty aktivistů, část se jich chce bez povolení dostat k zámku Elmau, dějišti jednání.
  • Konat se bude tisková konference generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga před třídenním summitem NATO, který začíná v úterý v Madridu.
  • V britském parlamentu začne debata o návrhu zákona, jenž by jednostranně změnil některá ujednání z tak zvaného severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení Británie z EU.
  • Jednat budou ministři energetiky zemí Evropské unie. Mimo jiné o nových pravidlech pro energetickou účinnost a obnovitelnou energii, která jsou součástí klimatických závazků EU.