Rusko o polovinu zkrátilo dodávky plynu pro slovenské plynárny SPP

Video placeholde

Ruská strana oznámila slovenským plynárnám SPP krácení dodávek zemního plynu na dnešek o polovinu, řekl na konferenci ITAPA 2022 generální ředitel SPP Richard Prokypčák. Zmínil riziko možného úplného zastavení dodávek plynu z Ruska na Slovensko, dosavadní vývoj ale podle něj fungování podniku neohrožuje. Nižší dodávky ruského plynu proti plánu SPP už tento týden zaznamenaly, nebyly ovšem tak výrazné.

„Krácení dodávek o polovinu nás teď nepostihuje. Pracujeme s reálným rizikem, že se zastaví úplně,“ řekl Prokypčák. Dodal, že dodávky ruského plynu pro SPP klesly už ve středu, a to o desetinu, ve čtvrtek už výpadek dosáhl 34 procent.

Státem kontrolovaná firma SPP, která je největším dodavatelem plynu na Slovensku, podle Prokypčáka díky novým kontraktům dováží plyn od Severního moře přes Německo a Českou republiku, kromě toho dostává i zkapalněný zemní plyn (LNG).

„Mým cílem je, aby domácnosti ani průmysl nebyly zasaženy,“ řekl Prokypčák. Dodal, že společnost pokračuje v doplňování zásobníků plynu, které chce mít naplněny do 10. července tak, aby země zvládla příští topnou sezonu.

Slovensko má nyní v zásobnících uloženo množství plynu, které odpovídá téměř třetině roční spotřeby země. Podle dostupných údajů jde o jeden z nejlepších výsledků v rámci EU.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom tento týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro export ruského plynu do EU a který vede do Německa. Svůj krok firma zdůvodnila zpožděním návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens Energy k opravě. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck postup Gazpromu označil za politicky motivovaný a firmu obvinil, že se snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.