Rusko obvinilo Ukrajinu ze spolupráce s Islámským státem

Pohřeb předáka proruských separatistů Alexandra Zacharčenka

Pohřeb předáka proruských separatistů Alexandra Zacharčenka Zdroj: Reuters

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko
Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko
3
Fotogalerie

Moskva zesílila slovní útoky proti ukrajinskému vedení v souvislosti s atentátem na bývalého šéfa donbaských separatistů Alexandra Zacharčenka, který koncem srpna zahynul při výbuchu bomby v Doněcku. Agentura TASS s odvoláním na ruské tajné služby obvinila Kyjev ze spolupráce s Islámským státem při organizování teroristických útoků na území kontrolovaném proruskými povstalci.

Zacharčenko zahynul před deseti dny při explozi v jedné z doněckých restaurací. Při útoku zemřel i jeden z jeho ochránců a několik dalších lidí utrpělo zranění. Separatisté z atentátu obvinili ukrajinské záškodníky, Kyjev ho připisuje vyřizování účtů mezi povstalci, případně snaze Ruska zbavit se nepohodlných osob v čele „lidových republik“.

Agentura TASS s odvoláním na ruskou kontrarozvědku FSB oznámila, že na západě Ruska byl v neděli zatčen jistý Madžid Magomedov ze severokavkazského Dagestánu, který je prý bojovníkem Islámského státu. Na pokyn ukrajinské tajné služby SBU a ultrapravicových radikálů z Pravého sektoru údajně připravoval vraždu dalšího z vedoucích politiků nikým neuznané Doněcké lidové republiky.

„Ukrajinské tajné služby verbují členy Islámského státu k likvidaci povstaleckých vůdců lidových republik,“ uvedla v prohlášení FSB. Kyjev prý teroristům dodává zbraně, zajišťuje jim bezpečnost a poskytuje finanční prostředky.