Rusové zahájili leteckou ofenzivu proti Aleppu

Trosky v druhém největším městě Sýrie Aleppu (Halabu)

Trosky v druhém největším městě Sýrie Aleppu (Halabu)

Rusko při nejnovějších náletech na syrské město Aleppo, které drží opoziční vojska, porušuje mezinárodní úmluvy. Ruské letectvo shazuje podle očitých svědectví a fotografií zápalné bomby podobné těm s bílým fosforem. Experti jsou přesvědčeni, že to jsou termobarické bomby, které mají kromě jaderných zbraní nejničivější účinky. Jejich exploze v oblastech obývaných civilisty mají katastrofální následky.

Deník Times informoval o videu, které zachytilo „hořící déšť“ dopadající na předměstí Aleppa, následovaný rozsáhlými požáry. Hussein Mohammad, autor videa, řekl deníku Times, že před výbuchy nad městem kroužila šestice ruských bombardérů. Dva z nich vyhodily zápalné bomby.

Termobarické bomby patří k zápalným výbušninám, které hoří při velmi vysokých teplotách a způsobují velmi těžce uhasitelné požáry. Zápalná směs je tvořena práškovým kovem a oxidem jiného kovu.

Použití termobarických zbraní mimo válečná bojiště, tedy proti civilistům, znamená porušení Ženevských úmluv

„Domnívám se, že termit je horší než bílý fosfor, protože když začne hořet, mnohem obtížněji se hasí,“ napsal Eliot Higgins, zakladatel investigativního webu Bellingcat, který použité bomby identifikoval jako termické. „Už jsme v Sýrii viděli použití těchto bomb, a to v roce 2012. Nyní je ale zajímavé, že je shazuje ruské letectvo.“

Britský major ve výslužbě Chris Hunter to považuje za velmi nezodpovědné chování. „Použití takových zbraní mimo válečná bojiště představuje porušování Ženevských úmluv,“ zdůraznil Hunter v rozhovoru pro Daily Telegraph. „Dopad na civilisty je strašlivý,“ dodal. Samotné zbraně s bílým fosforem či termitem nejsou vysloveně zakázány, což ale neplatí pro oblasti s civilním obyvatelstvem.

Aleppo je středobodem střetů vládních a opozičních vojsk poslední čtyři roky. Armáda prezidenta Bašára Asada a jeho spojenci, tedy hlavně Rusko, se podle analytiků připravují k útoku na předměstí Aleppa držená opozicí, což by odpůrcům Asada mohlo zasadit definitivní ránu.

Ministr Chamís má sestavit novou vládu
Prezident Bašár Asad pověřil ministra energetiky Imáda Chamíse sestavením nového kabinetu. Důvod, proč by měla být vytvořena nová vláda, ale syrská agentura SANA nezmínila. Chamís patří k Syřanům, na něž Evropská unie v roce 2012 uvalila sankce. V zemi se v dubnu konaly parlamentní volby, které bez překvapení vyhrála strana Baas, k níž Chamís patří.