Šéf řecké opozice vyzval ke zrušení plánu na referendum

vůdce řecké opozice Antonis Samaras

vůdce řecké opozice Antonis Samaras Zdroj: ctk/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras by měl zrušit plány na referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize a měl by se pokusit vytvořit vládu národní jednoty. Prohlásil to hlavní opoziční vůdce Antonis Samaras. Blízko aténského parlamentu se mezitím sešlo několik stovek demonstrantů, kteří protestují proti úsporným opatřením.

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli byla přerušena poté, co Tsipras nečekaně oznámil uspořádání referenda 5. července. Věřitelé odmítli Řecku prodloužit záchranný program, aby se mohlo referendum uskutečnit, a Řekové v obavách o budoucnost země začali masivně vybírat peníze z bankomatů. Vláda proto rozhodla, že v pondělí zůstanou banky zavřené a že omezí pohyb kapitálu.

„Naše země potřebuje zůstat v srdci Evropy a v eurozóně. Tsipras musí pokračovat v jednáních,“ uvedl Samaras. „Pokud to nedokáže udělat sám, měl by se pokusit o velký národní konsensus,“ dodal s odvoláním na vládu národní jednoty.

Blízko budovy parlamentu v Aténách se mezitím sešlo několik stovek demonstrantů proti úsporným opatřením a skandovali hesla proti EU a MMF. Protesty začaly demonstrací před aténským úřadem Evropské komise, na zemi ležely letáky s nápisy jako „drachma je lepší než podrobení“ a „nedlužíme, nebudeme prodávat, nebudeme platit“.

Dnešní demonstrace však byla co do počtu účastníků menší, než předchozí protesty na podporu úspor i proti nim, kterých se zúčastnily tisíce lidí.