Skončilo vyšetřování blogu, který rozhádal německou justici

Demonstrace proti vyšetřování blogu Netzpolitik.org

Demonstrace proti vyšetřování blogu Netzpolitik.org Zdroj: Sebaso, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Německá prokuratura s konečnou platností zastavila vyšetřování proti investigativnímu blogu Netzpolitik.org, který čelil obvinění z vlastizrady kvůli zveřejnění plánů kontrarozvědky. Kauza vyvolala v Německu pobouření a vedla k odvolání nejvyššího státního zástupce Haralda Rangeho. Státní zastupitelství sice šetří únik informací i nadále, vyšetřování ale vede proti neznámému pachateli.

Prokuratura vznesla obvinění proti blogu, když zveřejnil plány Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) rozšířit sledování internetu. Zakladatel blogu Markus Beckedahl poté obvinil vládu a spolkové státní zastupitelství z úmyslu zastrašit novináře. Obavy o svobodu tisku následně vyjádřily novinářské svazy i část politiků.

Nejvyšší státní zastupitelství nyní na svých internetových stránkách oznámilo, že podle analýzy ministerstva spravedlnosti neznamenalo zveřejnění plánů BfV na Netzpolitik.org vyzrazení státního tajemství. Obvinění blogu z vlastizrady proto bylo staženo.

Autoři blogu dal najevo, že se s pouhým ukončením vyšetřování nespokojí. „To je pěkné, značně opozděné, ale samozřejmě nám to nestačí. Chceme vědět, zda jsme se v rámci téměř tříměsíčního vyšetřování nestali obětmi kontrolních opatření,“ uvedli.

Šetření úniku pokračuje

Samotný únik informací z rozvědky prokuratura i nadále šetří. Vyšetřování vede proti neznámému pachateli, který se dopustil „porušení služebního tajemství“ tím, že poskytl blogu Netzpolitik.org interní informace BfV.

Aféra kolem obvinění z vlastizrady vedla k odvolání nejvyššího státního zástupce Rangeho. Ten minulý týden obvinil ministra spravedlnosti Heika Maase, že ovlivňuje vyšetřování. Maas předtím nechal rozpustit expertní skupinu, která zjišťovala, zda se blog dopustil vyzrazení státního tajemství, a posouzení věci přenechal úředníkům ministerstva. Po Rangeho obvinění ministr oznámil, že ztratil důvěru v nejvyššího státního zástupce, a okamžitě ho zbavil funkce.

Maasův postup v kauze nicméně vyšetřuje berlínské státní zastupitelství. Dostalo totiž několik trestních oznámení na ministra, který se údajně dopustil maření vyšetřování. Maase také kritizuje německá opozice, protože o obvinění blogu z vlastizrady věděl od konce května, proti státnímu zastupitelství ale vystoupil až na počátku srpna.