Slavný fyzik Stephen Hawking varuje před kontakty s mimozemským životem

Stephen Hawking

Stephen Hawking Zdroj: ctk

Vědec Stephen Hawking
Stephen Hawking
Astronaut při pohybu ve vesmíru
Model vesmírné stanice Mir
I známé produkty se podívaly do vesmíru
33
Fotogalerie

Na kontakt s „ufony“ ještě nejsme připraveni a mohlo by nás to stát nejen svobodu, ale dost možná i samu existenci, míní geniální britský vědec Stephen Hawking. Možné následky kontaktu lidstva s vesmírnou civilizací přirovnává k prvním kontaktům Španělů s jihoamerickými indiány, kteří dopadli hodně špatně.

„Čím jsem starší, tím více jsem přesvědčen, že ve vesmíru nejsme sami,“ uvedl ve svém krátkém filmu Favourite Places. V něm představil nový cíl projektu Breakthrough Listen, který pátrá po stopách života ve vesmíru, planetu Gliese 832c.

Hawking ji pomáhá zkoumat, tedy zpracovávat data teleskopů, a zároveň na sebe vzal roli pojistky pro případ, že by se opravdu něco podařilo najít.

Čtěte recenzi filmu s mimozemskou tematikou Příchozí >>>

Pojistka má spočívat v tom, že se směrem k planetě nebude nic vysílat: žádné vzkazy či šifry o tom, kde se Země nachází nebo jakou formu života představujeme.

Takovou vizitku nesly sondy Voyager 1 a 2, což Hawking stále nemůže strávit. „Pokud by byl nalezen mimozemský život, je extrémně vysoká šance, že bude silně pokročilý, vyvinutější o miliony let, a že nás bude vnímat asi tak, jako vnímáme bakterie,“ tvrdí fyzik ve filmu.

Kontakt s mimozemšťany není to jediné, čeho se Hawking obává. Nedávno společně s Elonem Muskem a stovkou dalších vědců varoval OSN a lidstvo před vývojem příliš chytré a nezávislé umělé inteligence.

Anketa
Má se lidstvo aktivně snažit o kontakt s mimozemskou civilizací?
Ano
Ne

Díky schopnosti sama se učit by mohla snadno překonat inteligenci člověka, která se zdokonaluje pouze klasickou evolucí.

I když se tato varování mohou zdát přehnaná, z logického hlediska jsou namístě. Ostatně, pro nic za nic neříkáme, že jistota je jistota.