Slováci plánují zvláštní zdanění pojišťoven

Slovenský ministr financí Peter Kažimír

Slovenský ministr financí Peter Kažimír Zdroj: mediafax

Robert Fico
2
Fotogalerie

Slovenské ministerstvo financí připravuje zavedení zvláštního zdanění příjmů pojišťoven z vybraného pojistného. Od nové daně si stát slibuje vybrat ročně v přepočtu přes miliardu korun. Zvláštní daně a odvody zavedla již předchozí jednobarevná vláda premiéra Roberta Fica, jeho nynější koaliční kabinet jejich platnost prodloužil.

Podle předlohy bude příjem pojišťoven z pojistného z vybraných typů pojistných smluv od října zdaněn sazbou od dvou do osmi procent. Nejvyšší daň se má vztahovat například na pojištění vozidel, hypotečních úvěrů, asistenčních služeb a pojištění různých finančních ztrát.

Očekává se, že novou daň pojišťovny promítnou do ceny pojistného. Nová daň má nahradit dosavadní osmiprocentní odvod z pojistného, který byl zaveden na začátku minulého roku a který podle ministerstva financí nenaplnil původní předpoklady. Zmiňovaný odvod se vztahoval pouze na příjem pojistného ze smluv, které byly uzavřeny do roku 2017.

Slovenské ministerstvo financí odhadlo, že z nové daně stát získá ročně zhruba 57 milionů eur (1,45 miliardy korun).

Pojišťovny na Slovensku již léta musejí platit osmiprocentní odvod z vybraného povinného ručení. Na pojišťovny s vyšším ziskem se také vztahuje povinnost odvádět státu zvláštní odvod, který na firmy z regulovaných sektorů ekonomiky uvalila předchozí Ficova vláda.

Ekonomové dříve opakovaně upozorňovali, že stát v posledních letech nedokázal využít růstu svých příjmů k rychlejšímu ozdravovaní veřejných financí a že vlády opakovaně odkládaly plán dosažení vyrovnaného rozpočtu.