Zuzana Čaputová se stane slovenskou prezidentkou, Šefčovič přiznal porážku

Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová přijímá od své spolupracovnice Nory Beňákové ve volebním štábu v Bratislavě

Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová přijímá od své spolupracovnice Nory Beňákové ve volebním štábu v Bratislavě Zdroj: ČTK

Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová
Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič s manželkou Helenou
Zuzana Čaputová
38
Fotogalerie

Slovensko bude mít první prezidentku. Právnička a aktivistka Zuzana Čaputová porazila v rozhodujícím duelu místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče v poměru 58,40 ku 41,59 procentům hlasů. Budoucí prezidentka zvítězila v sedmi z osmi krajů a v 50 ze 79 okresů. Její rival svou porážku uznal a vítězce telefonicky gratuloval. Čaputová dala najevo, že chce dodržet tradici a že její první zahraniční cesta coby nové hlavy státu povede do České republiky.

"Možná jsme si mysleli, že slušnost v politice je jen projevem slabosti, a dnes vidíme, že je projevem síly. Děkuji vám, že jste byli se mnou a já slibuji, že budu s vámi," vzkázala Čaputová Slovákům poté, co už bylo její vítězství zcela jasné.

Potvrzují se však obavy z malého zájmu Slováků o druhé kolo. Po sečtení většiny hlasů se účast vyšplhala na necelých 42 procent, což je v prezidentském klání dosud nejnižší úroveň. V prvním kole se přitom k urnám dostavilo 49 procent oprávněných voličů. Ve volbách v roce 2014 jich k rozhodujícímu duelu přišla polovina. „Jestli mě na těchto volbách něco mrzí, tak je to nízká volební účast," řekl ve svém štábu Šefčovič.

Volební místnosti se uzavřely v sobotu ve 22:00. Bezprostředně poté byly zveřejněny dva průzkumy, které Čaputové předpovídaly vítězství. V jejím štábu tak panovala celý večer dobrá nálada, která se půl hodiny před půlnoci změnila v oslavnou. Aktivistku přišel podpořit například vědec Robert Mistrík, jenž se před prvním kolem vzdal kandidatury v její prospěch. Později dorazil i dosavadní prezident Andrej Kiska.

Hlasování bylo poklidné, nečekají se větší stížnosti. Čaputová odvolila kolem šestnácté hodiny v mateřské školce v Pezinku. "Jsem ráda, že máme za sebou kampaň, která v mém případě trvala deset měsíců a ostatní už je na lidech," uvedla po vhození lístku do urny. Podotkla, že očekává vyrovnanější výsledky než v prvním kole před čtrnácti dny, kdy získala 41 procent hlasů, zatímco její konkurent devatenáct procent. Šefčovič odvolil už dopoledne. Při té příležitosti prohlásil, že výsledek bude hodně záviset na účasti.

Velké množství Slováků žijících v Česku přijelo odevzdat svůj hlas do obce Kúty, která leží tři kilometry za hranicí. Místní volební komise byla zaměstnaná hlavně po příjezdech vlaků, kdy se na místě tvořily fronty. Deník Sme ale zaznamenal i případ Slováka, který si udělal devadesátikilometrový výlet z Brna na kole.

"Studujeme v Brně a chceme něco změnit v politice. Jelikož se nedá volit ze zahraničí, musíme přijet na území Slovenska a Kúty jsou pro nás nejbližší," citoval list jiného voliče, studenta medicíny. Před budovou s volebními místnostmi mohli lidé podepisovat petici za zavedení možnosti hlasovat z ciziny.

Pro Čaputovou hlasovalo 1 056 582 milionu voličů, Šefčovič získal 752 403 hlasů. Čaputová podle statistického úřadu zvítězila v sedmi z osmi krajů, v Prešovském kraji se těsná většina přiklonila k jejímu soupeři. 

Zuzana Čaputová: První slovenská prezidentka nebude jen Kiskou v sukních, může rozbít stranickou scénu