Sněmovna reprezentantů bude muset o daňové reformě hlasovat znovu

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

dolary
2
Fotogalerie

Sněmovna reprezentantů USA bude kvůli procedurálním překážkám o daňové reformě prezidenta Donalda Trumpa muset hlasovat znovu, Senát ji totiž v podobě odsouhlasené sněmovnou přijmout prostou většinou nemůže. Prohlásil to podle agentury Bloomberg vůdce republikánů ve sněmovně Kevin McCarthy s tím, že hlasování této komory Kongresu je možné očekávat ve středu ráno. Senát chce mezitím přijmout upravenou verzi daňové reformy, která procedurální nedostatky odstraní.

Důvodem opakované volby jsou podle vůdce republikánů ve sněmovně Kevina McCarthyho tři sporné části, které kvůli procedurálnímu postupu není možné ve stočlenném Senátu schválit prostou většinou, ale nejméně 60 hlasy. A ty republikáni, kteří disponují 52 senátorskými mandáty, nemají. Agentura Bloomberg napsala, že Senát i tak chce v noci hlasovat, proto sporné části zcela odstraní, případně je upraví tak, aby pravidlům hlasování vyhovovala.

Návrh mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent, jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu. Kritici naopak poukazují na to, že změny pomohou především korporacím a bohatým. Trump nesouhlasné názory odmítá a tvrdí, že z daňových úprav budou těžit všichni, především pak velmi uleví střední třídě.