Soud v Haagu potvrdil tresty bývalým vůdcům bosenských Chorvatů, jeden se otrávil v soudní síni

Budova Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu

Budova Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Zdroj: Vincent van Zeijst, wikimedia, CC BY-SA 3.0

Odvolací senát Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve středu potvrdil dlouholeté tresty vězení, které tribunál uložil v prvoinstančním řízení šestici bývalých vedoucích činitelů bosenských Chorvatů. Nic na jejich výši nezměnilo ani to, že obvinění z některých činů odmítl. Informovala o tom chorvatská média.

Vynášení rozsudků pokračovalo po tragickém přerušení, o které se postaral jeden ze souzených. Bývalý generál Slobodan Praljak, který byl třetí na řadě, bezprostředně po vyslechnutí svého rozsudku vypil zřejmě jed a o něco později po převozu do nemocnice zemřel.

Předsedající soudce pak po delší přestávce potvrdil v jiné soudní síni tresty vězení i u zbylých tří obžalovaných.

Bývalému premiérovi neuznané, ale Záhřebem podporované Chorvatské republiky Herceg-Bosna, Jadranku Prličovi byl potvrzen nejvyšší trest ze šetice souzených - 25 let odnětí svobody. Dvaasedmdesátiletý Praljak si měl odpykat dvacet let vězení. 

K dramatickému incidentu došlo hned poté, co odvolací senát Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii potvrdil předchozí verdikt pro dvaasedmdesátiletého generála na dvacet let za mřížemi. 

"Odmítám váš rozsudek, Praljak není zločinec!" vykřikl bývalý generál, vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil. Předsedající soudce následně přivolal lékaře a čtení verdiktů přerušil.

Praljak mimo jiné v listopadu 1993 nařídil rozstřílet proslulý Starý most v Mostaru, spojující muslimskou a chorvatskou část metropole Hercegoviny.